“Hol a lóvé Viktor?!” – Európai politikus számoltatná el a kormányt!

Újabb uniós forrásnak veszett nyoma, melyre Ujhelyi István hívta fel a figyelmet csütörtökön tartott online sajtótájékoztatóján.

Az európai politikus arról számolt be, hogy Magyarország százmilliókat kapott Brüsszeltől covid-tesztekre, de azoknak szerinte semmi nyoma!

“Jelentős uniós forrást kapott a magyar kormány arra, hogy olcsón vagy akár ingyenesen biztosítson az utazási korlátozások miatt szükséges covid-teszteket a magyar polgárok számára, de erről titkolóznak és azt sem tudni, hogy végül mire költötték az erre szolgáló közel 900 milliós keretet – mondta az Európai Bizottságtól kapott hivatalos tájékoztatásra hivatkozva brüsszeli online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Ujhelyi ezzel kapcsolatban bejelentette:

levélben keresi meg Orbán Viktort, hogy az ügy kivizsgálására és az uniós pénz felhasználásának tételes elszámolására szólítsa fel a kormányfőt.

A szocialista EP-képviselő emlékeztetett, hogy amikor az Európai Parlament tárgyalta az egységes uniós covid-igazolvány rendszerének létrehozását, akkor – többek között a magyar képviselő kezdeményezésére – a csomag része lett egy olyan 100 millió eurós támogatási keret is, amelyből a tagállamok azoknak a polgáraiknak tudnak kedvezményes vagy ingyen covid-teszteket biztosítani, akiknek az utazási korlátozások miatt erre szüksége van.

Az MSZP politikusa elmondta, hogy hosszas levelezés után az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatásából megtudta: a hivatkozott uniós keretből Magyarország számára egészen pontosan 2,3 millió eurónyi (nagyságrendileg 900 millió forint) állt rendelkezésre,

azonban arról a magyar kormány eddig nem adott tájékoztatást, hogy mennyit és miként költött el ebből a keretből.

Ujhelyi tájékoztatása szerint az Európai Bizottság átalányösszeget is előírt a tesztek beszerzésére: a gyorstesztek esetében 13 eurót, a PCR-teszteknél 40 eurót határozott meg; ez utóbbi egyébként átszámolva alacsonyabb, mint a jelenleg érvényben lévő magyar hatósági ár. Az MSZP politikusa szerint, ha a teljes összeget felhasználták, akkor akár 60 ezer magyar állampolgár kaphatott volna ingyen PCR-tesztet, vagy harmad-negyedáron ennek többszöröse.

„Hallottak Önök bármilyen felhívást a kormány részéről, hogy ezzel élni lehet? Hogy akiknek a külföldi utazása miatt tesztelési kötelezettsége van, igényelhet kedvezményes vagy akár ingyenes teszteket az államtól? Akárhogy böngésztük, mi nem találtunk nyomára” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Ujhelyi István, hozzátéve: ezután elképzelhető, hogy csak a Fidesz-tagok, vagy a kormányzati dolgozók részesülhettek ebből a kedvezményből.

Ujhelyi többek között arra vár választ a kormányfőtől, hogy mennyi pénzt igényelt végül a Fidesz-kabinet a rendelkezésre álló 900 milliós keretből, abból hány magyar embernek és milyen logika, illetve rendező elv alapján biztosított az utazásához kedvezményes vagy ingyenes covid-teszteket. Ehhez kapcsolódóan ugyancsak választ vár az MSZP politikusa arra is, hogy az Európai Unió által – egy másik támogatási program – keretében még tavaly tavasszal Magyarország számára küldött 500 ezer rapid gyorstesztet miként használta fel a kormányzat.

„Tesztelem a kormányt a covid-tesztek kapcsán. Talán csak a megérzéseim rosszak és tényleg a magyar társadalom egészségére és utazási lehetőségeire tekintettel használták fel ezt az uniós támogatást, de ennek a programnak az egyik elindítójaként követelem, hogy a magyar kormány mielőbb tételesen számoljon el ennek a keretnek a felhasználásával! Jogunk van hozzá, hogy tudjuk, miként költötték el! – fogalmazott a sajtótájékoztatón Ujhelyi István.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!