Visszaélések a kémprogrammal: szerződést bontott a gyártó cég Magyarországgal

Kép: MTI

Tavaly júliusban a Direkt36 írása alapján robbant ki itthon a botrány, itthon több politikus, újságíró, üzletember és közéleti személyiség telefonján is megtalálták azt az izraeli kémprogramot, amellyel teljes mértékben megfigyelhették a készülék használóját, onnan adatokat tölthettek le.

A kormány hónapokig semmilyen információt nem adott ki arról, hogy rendelkezik-e az ország valamelyik szolgálata az NSO cég Pegasus nevű kémprogramjával, csak homályos tagadó válaszokat kaphattunk. Aztán megrört a csend, és

Kósa Lajos kamerák előtt bevallottal, hogy megvették a szoftvert!

Innen már nem volt visszaút, tagadni nem tudták, hogy birtokukban van a kémprogram, de továbbra sem adtak ki információt arról, hogy ki és mire használta a programot, kik voltak a célpontban, és milyen indokkal vetették be a kiberfegyvert. A mai napon újabb infromáció született: a Pegasus kémprogram gyártója

a lehallgatási botrányokban feltárt visszaélések miatt úgy döntött,

hogy felbontja a szerződését Magyarországgal. A mai napig nem tudjuk pontosan, hogy a magyar fél részéről ki volt a szerződő partner, és mennyit fizettek a lehallgatásokért. Európában egyedül Lengyelországot érinti a szerződésbontás, ahol is kiderült, hogy az ottani Igazságügyi Alap forrásaiból illegális módon vették meg a programot 5,4 millió euróért.

A szerződésbontás indoklása a kémprogrammal való visszaélésekre hivatkozik, ami egyértelműen jelzi, hogy itthon is törvénytelen módon használták a programot, az ügyészség és a kormány azonban még mindig hallgat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!