Orbán szinte teljesen kicsinálta a NAV-ot, mert az végezte a munkáját!

Míg korábban állampolgári bejelentés útján is indíthatott vizsgálatot az adóhivatal, egy Orbánnal történt incidenst követően azonnal változtattak a szabályokon!

Történt ugyanis, hogy 2015 tavaszán két ellenzéki országgyűlési képviselő kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatot Orbán Viktor közvetlen környezete ellen, mivel ott látványos felvirágzás volt tapasztalható.

Ez természetesen nem tetszett a miniszterelnöknek, így a kormánypárti többség befolyása alatt álló parlament új jogszabályt fogadott el. Abban kimondták, hogy csak akkor indítható vagyonosodási vizsgálat, ha az illető beleegyezik, vagy pénzügyi bűncselekmények miatt már eleve nyomoz ellene egy másik szerv.

Ennek eredményeként azóta a tizedére esett vissza a vagyonosodási vizsgálatok száma!

Nevtelen
Forrás: szabadeuropa.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Szabad Európa közérdekű adatigénylésére adott válaszából kiderül, hogy az elmúlt húsz évben hullámzóan alakult a statisztika, de ha átlagot vonunk, akkor a 2016 előtti évtizedben évente nagyjából háromezer vagyonosodási vizsgálat indult el,

míg 2020-ra ez a szám 184-re csökkent.

Az állampolgári bejelentés útján indított vizsgálatok pedig nagyon hatékonyak voltak, szűk mozgásteret biztosított a vagyonosodási vizsgálat alá vont személynek.
“Egy fordított bizonyítási teherrel járó vizsgálat, ahol nem a hivatalnak kellett bebizonyítani azt, hogy a magánszemély bevallott jövedelme és az életvitelére fordított kiadásai nincsenek arányban a bevallott vagy adómentes, esetleg bevallási kötelezettség alá nem eső jövedelmével, hanem fordítva: az adózónak kellett ezek ellenkezőjét bizonyítékokkal alátámasztania” – mondta a lapnak egy egykori NAV alkalmazott.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!