Áder János utolsó kérése a magyarokhoz: Ne legyetek bábok

Az életünket élhetjük sakkbábuként vagy kezünkbe is vehetjük a gyeplőt

– többek között erről beszélt Áder János utolsó újévi elnöki köszöntőjében.

“Kívánom, hogy az új esztendőre ne csak megmaradjon, de meg is erősödjön bennünk a tenni akarás, hogy ne győzzön le minket a fásultság, a beletörődés” – fogalmazott a köztársasági elnök, Csíkszentmihályi Mihály szavait idézve, miszerint “az életünket élhetjük sakkbábuként, külső erők által irányítva, vagy kezünkbe is vehetjük a gyeplőt. (…) Láthatjuk magunkat folyton áldozatként, de mennyivel más megelégedéssel elmerülni a munkában”.

Hangsúlyozta, tavaly is sokan voltak, akik nem hagyták magukat, győzni tudtak a tehetetlenség, a csüggedés felett. Úgy vélte, hogy 2021 sok mindenben hasonlított 2020-hoz, a járvány hullámainak megfelelően jobb és rosszabb időszakok váltották egymást. Az államfő szerint a járvány két esztendeje között az volt az óriási különbség, hogy 2021-ben már rendelkezésre álltak a védekezéshez szükséges eszközök.

Az oltások lehetővé tették, hogy életeket mentsünk, és kevesebb korlátozással tudjuk átvészelni a járványt

– fogalmazott, és felhívta a figyelmet arra, hogy ma a világ leginkább ünnepelt tudósa Karikó Katalin, az újgenerációs koronavírus-vakcinához szükséges technológia kidolgozója.

Áder arra kért mindenkit, gondoljanak mindazokra, akiknek “nevét sem tudjuk”, pedig naponta ezerszám adták be az oltásokat, fogták a haldoklók kezét, működtették a szociális intézményeket, “óvták a biztonságunkat, védték határainkat”, földet műveltek, szolgáltatást nyújtottak.

“Az újévi naptárban még nem látható, hogy melyik az a hónap, az a hét, az a nap, amikor végre felszabadulunk a járvány nyomasztó, fenyegető terhe alól, mindenki türelme, figyelme, kitartása kell ahhoz, hogy ez mielőbb megvalósuljon”

– mondta Áder János, akinek szavait ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára. A szokásos pezsgős koccintás idén viszont valamiért elmaradt.

(hvg.hu nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!