Mindenki megnyugodhat: egy friss felmérés szerint továbbra is vezet az ellenzék

Tegnap külön cikkben cáfoltuk a 444 álhírét, ami egy az összefogás által megrendelt állítólagos belsős kutatásra hivatkozva azt állította, az előválasztás óta eltelt két hónapban borzasztóan elhúzott a Fidesz, 14 százalékkal előzi az ellenzéki közös listát:

Ne dőlj be: ezért hazugság a 444 által közölt felmérés, hogy 14 százalékkal vezet a Fidesz

Bár a hír eddig is elég hihetetlennek tűnt, a Publicus Intézet friss kutatása végleg pontot látszik tenni a vita végére: eszerint

az ellenzék továbbra is őrzi az előnyét a Fidesszel szemben.

Pulai András, a Publicus vezetője a Népszavának azt mondta, kis mértékben ugyan a friss kutatás szerint is csökkent az ellenzék előnye, de a verseny továbbra is teljesen nyitott. Pulai szerint természetes, hogy az ellenzék erőforrásait maximálisan kihasználó és sikeres előválasztási időszakhoz képest lassult a növekedés, “de most jön a népszavazási aláírásgyűjtés, ami sok lendületet adhat”.

A kutatás legfontosabb megállapításai:

  • Az összefogás 4 százalékkal vezet a Fidesz előtt, ami 32 százalékon áll.
  • A pártok között messze a Fidesz a legnépszerűbb, 31 százaléknyian voksolnának rá az összes megkérdezett közül.
  • A legerősebb ellenzéki párt pedig a DK lett 11 százalékkal. A MSZP-Párbeszéd 8, a Jobbik 6, a Momentum 4, a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom 2, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékra számíthatna.
  • A legaktívabbak a DK és a Jobbik szavazói (96 és 95 százalékuk elmenne szavazni), utána a Fideszéi (92 százalékuk szavazna), de a MSZP-Párbeszéd szimpatizánsainak a 89 százaléka is részt venne a szavazáson.
  • Budapesten 88, míg a megyeszékhelyeken 82 százaléknyian ígérték a részvételüket, de még a sokszor apátiába süllyedő községek lakóinak kétharmada is biztosan választana.
publicus
Forrás: Népszava
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!