Ne dőlj be: ezért hazugság a 444 által közölt felmérés, hogy 14 százalékkal vezet a Fidesz

Sok megkeresés jött, sokan kérdeztétek, így hadd foglaljam össze itt: a teljes lakosság 46 százaléka az kb 3.7 millió hazai választó. A Fidesz még 2010-ben is csak 2.7 milliót kapott. Azóta pedig még ennél is kevesebbet – miközben a részvétel növekedett. Nincs olyan lehetőség, hogy 2022-ben bárki ennyi szavazatot kapjon (az ellenzék sem). Szóval vagy kutatás, vagy az információ rossz

– cáfolta Pulai András, a Publicus Intézet vezetője azt a 444 által közölt álhírt, miszerint egy az ellenzéki összefogás által megrendelt kutatás szerint az utóbbi időszakban 14 százalékkal elhúzott a Fidesz az ellenzék előtt.

Mint ismert: a 444 egy erősen álhírgyanús cikkben az ellenzék előválasztás óta nyújtott teljesítményét ekézve azt állította, a teljes lakosság körében

14 százalékkal elhúzott a Fidesz az ellenzéki közös lista előtt, ami jelenleg 32 százalékon áll.

A portál szerint a felmérést az összefogás rendelte meg, ami kijózanító eredményt mutatott: aszerint a Mi Hazánk átlépi az 5 százalékos parlamenti küszöböt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 4 százalékot kapna. A nem szavazó vagy bizonytalan szavazók aránya 12 százalékon áll.

Vásárhelyi Mária elsősorban ez utóbbi kapcsán adott hangot hitetlenségének a Facebook-oldalán: a szociológus szerint sosem fordult még elő olyan a közvélemény-kutatások történetében, hogy mindössze 12 százalék lett volna a bizonytalan vagy rejtőzködő szavazók aránya.

Ennek legalább a háromszorosa szokott lenni. Ez önmagában hitelteleníti az egészet

– fogalmazott, hozzátéve: a felmérést politikai manipulációnak tartja, amelyet mértékadó sajtóterméknek nem is lenne szabad leközölnie.

Vásárhelyihez hasonló következtetésre jutott a Vox populi választási kalauz nevű Facebook-oldal is, amely a közvélemény-kutatási adatok átlagolásával és összegzésével elemzi a választások várható eredményét. Mint írták:

Kisebb változást a jelzett irányba könnyen elhinnék, de publikálatlan kutatásokban megjelenő drámai változásokat személy szerint nem tudok komolyan venni, és inkább csak az annak hirét keltő politikusok amatőrségét vagy közvélemény-befolyásolási kisérletét, mint komolyan vehető kutatási eredményt feltételeznék az ilyen hiresztelések mögött.

Hogy honnan juthatott hozzá a nyilvánvalóan fals információhoz a 444, illetve miért közölte azt le (ráadásul anélkül, hogy megnevezte volna, mely kutatócégről volt szó), csak találgatni lehet. Elképzelhető, hogy valaki az összefogásból Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampányát, vagy magát az összefogást próbálta hitelteleníteni az állítólagos kutatással. Erre utalhat, hogy egyes ellenzéki – többségében baloldali – fórumokon sokan máris egyből nekiestek Márki-Zaynak, őt okolva a visszaeső számokért. Mások az ellenzék előválasztás óta nyújtott teljesítményét kritizálták, mondván: nem csinálnak semmit, hátradőltek, csak a “sült galambot várják”, ahelyett, hogy érdemben dolgoznának. Inkább tűnik úgy, hogy a fals információval megosztani, elkedvetleníteni akarják az ellenzéket, semmint valós képet adni a tényleges erőviszonyokról.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!