Macron pofára ejtette Orbánt: ezt hívják diplomáciai körökben atombombának

Hétfőn nemcsak Orbán Viktorral, de Karácsony Gergellyel, Márki-Zay Péterrel, Dobrev Klárával és Donáth Annával is találkozik a Budapestre érkező Emmanuel Macron francia államfő

tudta meg a hvg.hu.

A találkozót hétfő délután tartják a francia nagyköveti rezidencián.

Macron eredetileg a V4-Franciaország-csúcstalálkozóra érkezik Budapestre, ahol találkozik Áder János államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Macron csütörtökön, a látogatása előtt Orbánról azt nyilatkozta, a magyar miniszterelnök “politikai ellenfél, de európai partner”, és megjegyezte: az EU-tagországoknak együtt kell működniük, “még akkor is, ha vannak komoly nézeteltéréseink – és vannak, például a jogállamiság kérdésében”.

Hogy az ellenzékiekkel való találkozóján pontosan miről lesz szó, egyelőre nem tudni, komoly jelzésértéke van ugyanakkor, hogy Macron nemcsak az ország hivatalos képviselőivel, de a közvélemény-kutatásokban a Fideszt előző egységes ellenzékkel is találkozik. Orbán a Macronnal való találkozójával azt szerette volna demonstrálni, hogy nincs elszigetelve nyugaton, még a Macron-féle centristák is gond nélkül szóba állnak vele. A francia elnök ellenzékkel való találkozójával ugyanakkor megüzente:

a demokratikus nyugat az Orbán-rendszer bukását várja.

Diplomáciai körökben az ilyesmit hívják atombombának.

Rájár a rúd az utóbbi napokban egyébként is a kormányfőre: Völner Pál botránya után újabb fideszes gigabotrányra derült fény, amit még Polt Péter sem tudott elsikálni:

Borulnak a csontvázak Orbánra: máris itt az újabb botrány, amit nem tudott elsikálni Polt

A Biden-kormány demokráciacsúcsa nyomán pedig olyasmire került sor, amire korábban még sosem: a demokratikus Európa kivetette magából az illiberális magyar kormányfőt:

Karanténba zárta Orbánt Európa, a demokratikus világ szégyenpadjára került

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!