Európa páriájává vált Orbán, az utolsó szövetségesei is cserben hagyták Brüsszelben

Utolsó európai szövetségesei is cserben hagyták Orbán Viktort.

Tegnap kezdődött az újabb Magyarországról szóló európai parlamenti állásfoglalás előkészítése, melyben az elmúlt három év fejleményeit és azok értékelését foglalják össze. A jelentés kapcsán tegnap vitát rendeztek az Európai Parlamentben, a vita azonban szinte teljesen elmaradt, miután az utolsó megmaradt szövetségesei is elpártoltak a magyar kormány mellől. Az a két párt, amelyik korábban bírálta a beszámolót, nem szóltak hozzá a témához, sőt, tulajdonképpen meg sem jelentek a napirend tárgyalásánál: bár lehetőségük lett volna rá,

de sem a Konzervatívok és Reformerek politikusa, sem az Identitás és Demokrácia csoport képviselője nem vett részt az ülésen.

A váratlan szövetségvesztést Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője úgy kommentálta Facebook-oldalán:

Még a kormány szélsőjobbos szövetségesei sem szólaltak fel az Európai Parlament igazságügyi bizottságának ülésén, amelyen a magyar kormány antidemokratikus lépéseiről volt szó. Ez mondjuk érthető: már az európai szélsőjobbosoknak is kezd cikivé válni, hogy az igazságszolgáltatást és a a független médiát lebontó, a saját állampolgárait izraeli kémszoftverrel megfigyelő, szükség esetén a Kínai Kommunista Párt és Putyin parancsait teljesítő Orbán Viktort kellene megvédeniük. Inkább csendben maradnak

– írta, hozzátéve, hogy a Magyarországra látogató EP-s delegáció a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogyan verték szét az elmúlt évtizedben a magyar demokráciát: még a Kúria és a Médiatanács sem volt hajlandó szakmai kérdésekre válaszolni, a Fidesz-propaganda pedig már a látogatás alatt elkezdte a gyűlöletkampányát európai szövetségeseink ellen.

A “vitán” Gwendoline Delbos-Corfield, a küldöttség vezetője elmondta, hogy a nyílt párbeszédet nem minden esetben könnyítették meg magyar részről, holott “a Parlamentnek joga és kötelessége, hogy figyelemmel kövesse a helyzet alakulását”.

Az Európai Parlament nem beleszól a magyar belügyekbe, mert Magyarország 2004 óta az EU tagja. A magyar embereket minden intézményben képviselik és éppen ezért a parlamenti felügyelet Magyarországra ugyanúgy vonatkozik, mint bármelyik másik tagállamra

– fejtegette a képviselő.

Azt is elmondta, hogy igyekeztek kiegyensúlyozottan összeállítani azok listáját, akikkel tárgyalásokat folytattak. A kívánságok teljesítésének azonban voltak objektív akadályai, mert volt olyan, a magyar kormányzat által javasolt szervezet, akiket az interneten sem sikerült fellelni.

Az Európai Néppárt nevében Isabel Wiseler-Lima szólalt fel, akinek többek között az szúrt szemet, hogy mintha azokat a törvényeket, amelyeket az EU megkérdőjelez, magyar részről megpróbálnák bebetonozni, kétharmados törvények formájában, amelyek megváltoztatása szinte lehetetlen.

A szociáldemokrata Bettina Vollath azt emelte ki, hogy úgy érezte a látogatás után, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége és a médiaszabadság nincs biztosítva, a kritikus médiamunkásokat lehallgatják, a civil szervezeteknek pedig félniük kell a létezésük miatt.

Az EU nem egy önkiszolgáló bolt, közös értékek vannak és ezen értékek szisztematikus megsértését tovább már nem lehet tűrni

– fogalmazott az osztrák képviselő.

A svéd Malin Björk ehhez csatlakozva arról beszélt, hogy egyfajta

intézményesített oligarcharendszer működik Magyarországon, amely az átláthatóság hiányával küzd“.

Bővebben itt írtunk a jelentésről:

Nem dőltek be az EP küldöttjei Orbán hazugságainak: ezt a 33 oldalt nem teszi zsebre

(hvg.hu nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!