Nem dőltek be az EP küldöttjei Orbán hazugságainak: ezt a 33 oldalt nem teszi zsebre

Az EP küldöttsége ősszel Magyarországra látogatott, hogy újabb jelentést készítsen a jogállamiság helyzetéről. A Népszava által megtekintett jelentés szerint

a helyzet 2018 óta nem javult, inkább romlott”, és “továbbra is komoly aggodalmak merülnek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot fenyegető veszélyek miatt”.

A tényfeltáró delegáció összefoglalójában a lap szerint azt írja, hogy “úgy tűnik, a széles körben elterjedt korrupció párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ami független igazságszolgáltatási rendszer hiányában szinte lehetetlenné teszi a fellépést”. Említést tesznek a Pegasus-ügyről is, ami rávilágított, hogy aktivistákat, újságírókat és ügyvédeket fokozott állami megfigyelés alá vontak.

A 33 oldalas feljegyzés részletesen beszámol a küldöttség találkozóiról a kormány, a parlament, az igazságszolgáltatási rendszer, valamint kormánypárti és független intézmények, civil szervezetek és a média képviselőivel.

A vizitelő képviselőktől a Népszava szerint többen is számon kérték, hogy milyen felhatalmazás alapján tárgyaltak Magyarországon, miközben a Sargentini-jelentés alapján elindított jogállamisági eljárás kikerült az Európai Parlament ellenőrzése alól, és három éve a kormányok képviselőiből álló Európai Tanács napirendjén van. Gwendoline Delbos-Corfield küldöttségvezető és egyben jelentéstévő ennek kapcsán azt mondta, a hetes cikkelyes folyamatot kezdeményező EP jogosult ajánlásokat tenni, és ha majd a tagállami fórum végre határozatot hoz a magyar jogállamiságot érintő veszélyekről, ahhoz szükség lesz az uniós törvényhozók egyetértésére is.

A magyarországi látogatásról szóló beszámolót várhatóan hétfőn mutatják be a képviselő-testület állampolgári jogi szakbizottságában.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!