Nekiment Orbánéknak az ENSZ megbízott – Komoly problémákat lát az országban!

Forrás: AFP

Erős kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormánnyal szemben Irene Khan, a szólásszabadságért felelős ENSZ különmegbízott.

Budapesti sajtóbeszélgetésén Khan aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy szerinte Magyarországon eltorzult a médiakörnyezet, majd kiemelte, hogy törekedni kellene arra, hogy a jövő évi országgyűlési választás szabad és tisztességes legyen.

“Nem szabad visszaélni a politikai jelöltek véleménynyilvánítási szabadságával, hogy azok végül erőszakkal és gyűlölettel teli mérgező környezetet teremtsenek” – idézte az ENSZ különmegbízott szavait a Reuters, mely hozzátette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fideszes szövetségesei irányítják a magyarországi magánmédiák jelentős részét, a közmédia pedig jórészt csak a kormány szócsöveként szolgál.

A kormány folyamatosan tagadja, hogy aláásná a sajtószabadságot Magyarországon, azonban a Reuters hétfőn e-mailben feltett kérdéseire nem válaszolt!

“Eltorzult médiakörnyezetet látok Magyarországon, ahol megkérdőjeleződik a média pluralizmusa, sokszínűsége és függetlensége”

– mondta Khan, majd hozzátette: “fontos annak biztosítása, hogy a választásokkal összefüggésben tisztességes tudósítások történjenek, minden jelölt tisztességes és egyenlő módon férhessen hozzá médiához, valamint, hogy a közszolgálati média részlehajlás nélkül viszonyuljon a különböző pártokhoz és jelöltekhez.”

A lap kiemeli azt is, hogy a jövő évi választás lesz Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta az első, mikor valódi megmérettetéssel és a vereség lehetőségével néz szembe. 

Az ENSZ megbízott megerősítette az Európai Bizottság azon aggodalmát, hogy az állami hirdetéseket kormánypárti médiavállalkozóknak adják, ami közvetett politikai befolyáshoz vezet a médiában.

Az állami hirdetésekre szánt pénz torz elosztása jelentős következményekkel jár, nemcsak a médiaszektor egészségére, hanem a független média által táplált demokratikus szabadságjogokra is

– mondta Khan a hétfői sajtóbeszélgetésen.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!