Karácsonyék be akartak menni Orbánhoz a Karmelitába, rendőrök állták el az útjukat

Forrás: Karácsony Gergely / Facebook

Gigantikus büntetési csekket akart átadni délután Karácsony Gergely többedmagával Orbán Viktornak, amiért a kormány határidőre sem fizette ki azt a 12 milliárd forintot, ami a költségvetési törvényben rögzített, a budapesti közösségi közlekedésre fordítandó normatív állami támogatást jelenti.

Az akció meghiúsult, miután a rendőrök nem engedték át az ellenzékieket a Karmelitát körülvevő kordonon, mondván, az építési terület.

A főpolgármester a miniszterelnöki iroda előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az európai nagyvárosokban működő modell szerint a közösségi közlekedés finanszírozása úgy áll föl, hogy az utasok fizetik a költségek harmadát, további egyharmadot az önkormányzat, és egyharmadot az állam. 2010 előtt Budapesten is ez volt a finianszírozási rendszer, de az elmúlt években az állami normatíva 12 milliárd forintra zsugorodott. A főváros ennek tízszeresét teszi bele a közösségi közlekedésbe. Bár a kormánynak lényegesen kevesebb pénzt kéne kifizetnie, az utóbbi időben már ezt sem hajlandó megtenni a budapestiekért.

Karácsony ígéretet tett rá, hogy

mindent meg fognak tenni azért, hogy a budapesti polgárok ne vegyék észre a kormányzati elvonások okozta finanszírozási problémákat,

azonban szerinte a közszolgáltatások – például a szemétszállítás és közösségi közlekedés – működése a jelenlegi helyzetben nem magától értetődő.

Karácsony Facebook-oldalán a délutáni akciót úgy kommentálta:

Azt a kormányt, amely ellenségnek tekinti a nemzet fővárosát, jövő áprilisban a választók fogják megbüntetni.

Nem sokra Karácsonyék akciója után közleményt adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Azt írták: Karácsony “rossz helyre ment, jutalékot ugyanis a Városházán osztanak”. Az ITM szerint a kormány azonnal kifizeti a 12 milliárd forintot, amint a főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat. Azt nem részletezték a közleményben, hogy mi köze az agglomerációs együttműködési megállapodásoknak az éves tömegközlekedési támogatáshoz.

(Telex nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!