Biden megüzente Orbánnak: nincs keresnivalója a civilizált demokraták között

Nem hívja meg az Orbán-rendszer Magyarországát Joe Biden amerikai elnök a december 9-én és 10-én megrendezendő virtuális csúcstalálkozóra, melynek központi témája a demokrácia lesz

– derül ki az amerikai külügyminisztérium keddi bejelentéséből.

A csúcsra mintegy 110 országot hívtak meg, az európai uniós tagállamok közül mindenkit, még azt a Lengyelországot is, aminek súlyos jogállamisági vitája alakult ki az utóbbi hónapokban az Európai Bizottsággal. Orbán Magyarországát ennek ellenére sem akarja a csúcson látni Biden.

A meghívottak listáján nem szerepel Kína, Törökország, és Oroszország sem, ugyanakkor rajta van Tajvan, amelyre Kína saját területeként tekint. A Közel-Keletről egyedül Izrael és Irak kapott meghívást, az Egyesült Államok regionális szövetségeseinek számító Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek viszont hiányoznak a névsorból.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a videókonferencia keretében megrendezendő demokráciacsúcson mindenekelőtt a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó.

Az Egyesült Államok olyan országokat hív meg a három hét múlva esedékes demokráciacsúcsra, amelyek magasra teszik a lécet maguk és mások számára a demokratikus értékek, politikák és intézmények megújítása terén

– fogalmazott a lista kapcsán a Népszavának Uzra Zeya, az amerikai külügyminisztérium polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkára.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!