Orbán szerint Istenben előbb lehet bízni, mint a tudományban

Minden korábbinál durvább a járványhelyzet Magyarországon, az egyetlen kiutat az oltás jelenthetné, a bizalmatlanság ugyanakkor továbbra is magas a vakcinákkal szemben. Ezen vélhetően Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth rádiós interjúja sem fog segíteni, melyben úgy fogalmazott:

Nem hisz nyakló nélkül, mindig, minden tekintetben a tudománynak, mert idő kell, hogy egy-egy tudományos állítás bebizonyosodjon. A tudomány nem az Isten, akiben feltétel nélkül meg lehet bízni.

Bár Orbán azt is elmondta, hogy az oltások a tudomány bizonyított eredményei közé tartoznak, és sok százezren nem élnének ma Magyarországon, ha nem kaptuk volna meg őket, nehezen érthető, miért gondolja úgy, hogy az ehhez hasonló megjegyzésekkel a bizalmat, és nem a további bizalmatlanságot fogja erősíteni az oltásokkal szemben. Az oltásokba vetett bizalom így is rendkívül alacsony, a harmadik oltás felvétele akadozik, sokan értetlenül állnak azzal szemben, hogy térhetett vissza a járvány ugyanolyan erővel, mint amikor még egyetlen oltás sem állt rendelkezésre.

A kormány nem magyarázta el érthetően, hogy az oltások szezonálisak, sosem jelentettek végleges megoldást. Sőt: tudatosan rájátszott az ellenkezőjére, végső győzelmet hirdetett tavasszal, hogy felhúzza a harmadik hullám alatt megtépázott népszerűségét. Ezzel ő maga teremtette meg azt a látszatot, hogy a koronavírus-járvány legyőzhető, nem csak kordában tartható. De érdemes feltenni a kérdést: az influenzajárványt vajon sikerült végleg valaha megállítanunk?

fontos lenne, hogy megértsük: a koronavírus ezentúl mindig az életünk része lesz, meg kell tanulnunk együtt élni vele.

Ez azzal jár, hogy minden szezon elején beoltatjuk magunkat. Legalább addig, amíg a vírus egy kevésbé ártalmas variánssal meg nem szelídül, ahogy azt sokadik hullámában az influenza tette (ami emiatt már nem igényel tömeges vakcinázást).

Az emberek az oltások hasznavehetetlenségének tudják be, hogy a járvány sosem látott erővel tért vissza ősszel. Pedig ez nem az oltások hibája: az oltások ugyanis szezonálisak.

A probléma abból adódik, hogy a legtöbb ember legutóbb a szezon végén, és nem az elején kapta meg azokat, így akkor volt igazán védett, amikor nem volt szezonja a vírusnak.

Most, hogy újra szezonja van, újabb oltásra lenne szüksége a lakosságnak a teljes védettséghez. Sokan azonban ezt nem értik, így többnyire teljesen védtelenül futnak neki az újabb hullámnak.

Ahelyett, hogy Orbán üres kérésekkel vagy irreleváns népi bölcsességekkel próbálja meggyőzni az embereket az oltásról, talán előbb meg kéne értetnie velük a szezonális védőoltások lényegét, és azt, hogy mindaddig vissza fog térni a járvány, amíg nem vállalják ők is a felelősséget annak kezeléséért.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!