Olyan levelet kapott Orbán pénteken az EU-tól, amilyet előtte még sosem

Bizottsági forrásokra hivatkozva arról ír a Politico, hogy

még a mai napon a jogállamisági mechanizmus megindításával kapcsolatos levelet fog küldeni a magyar és a lengyel kormánynak az Európai Bizottság.

A levélben a lap szerint várhatóan az igazságszolgáltatás függetlenségével és az uniós jog tiszteletben tartásával kapcsolatos kérdéseket tesz fel a lengyeleknek, míg a magyar kormánynak a közbeszerzésekkel és a korrupciós kockázatokkal kapcsolatos aggodalmakra kell válaszolniuk.

A két kormánynak két hónap áll majd rendelkezésére a válaszadásra.

A hírt az Európai Bizottság szóvivője a testület sajtótájékoztatóján nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Eric Mamer úgy fogalmazott, hogy sosem kommentálnak híreket olyan levelekkel kapcsolatban, amelyeket még nem küldtek el, illetve nem kézbesítettek.

Ismeretes: a jogállamisági mechanizmus az EU új eszköze arra, hogy megregulázza a jogállami értékekre fittyet hányó tagállamokat. Bár Orbánék megtámadták a bíróságon az új jogszabályt, az Európai Parlament nem hagyta annyiban, hogy az EB egy írásos megállapodás miatt még mindig nem érvényesítette a mechanizmust – habár január elseje óta megtehette volna -, vélhetően ennek is köszönhető, hogy úgy tűnik, a Bizottság végre a tettek mezejére lép. A mechanizmus megindítása egyben azt is jelentheti, hogy Orbánnak nem sikerül elérnie a célját, vagyis kitolni az eljárást a jövő évi választások utánra.

(hvg.hu / Politico nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!