Orbán törvényt hozott: ahol veszíthet a Fidesz, oda tömegesen bejelentkezhetnek a szavazóik! Az ellenzék visszavág!

Fotó: Botos Tamás / 444

A Fideszben tudják, hogy már kisebbségben vannak, ezért olyan törvényt hoztak, hogy ahol veszíthetnek, oda tömegesen bejelentkezhetnek a szavazóik. Ám úgy tűnik, az ellenzéki pártok megtalálták az ellenszert.

A Fidesz által megszavazott új jogszabály lehetővé teszi, hogy bárki jogszerűen a tényleges lakóhelyétől eltérő lakcímet jelenthessen be. Ezzel – ahogy azt mi is megírtuk – legálissá tették azt a trükköt, hogy egy romos ingatlanba tucatszám jelentkezhetnek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárok, illetve a „billegő”, kétesélyes egyéni választókerületekbe átjelentkezhetnek szavazni a fideszes hívek.

Ez a törvény egyértelműen a fideszes választási csalások előkészítése.

Orbánék láthatóan megijedtek az egységes ellenzék várható választási győzelmétől, és most ilyen jogi trükközéssel teszik törvényessé a választási csalást, hogy megtarthassák a hatalmukat. Az ellenzéki szövetség pártjai azonban most példás gyorsasággal és határozottsággal reagáltak: bejelentették, hogy elnökeik az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy a testület vizsgálja felül a fiktív lakóhelyek létesítését legalizáló törvényt és a kifogásolt rendelkezéseket semmisítse meg. Ezen túlmenően úgy tűnik, hogy

az ellenzéki pártok megtalálták a csalás ellenszerét: naponta közzé tennék, hogy a körzetekben hány szavazásra jogosult van bejelentve.

Az ellenzéki pártok szövetsége ennek közlését a Nemzeti Választási Irodától (NVI) követeli: szerintük a valasztas.hu oldalon naponta kellene frissíteni, hogy az adott napon egy-egy településen és egy-egy országgyűlési egyéni választókerületben hány választásra jogosult polgárnak van lakcíme. Ahogy közös közleményükben írják, „mindez azért fontos, hogy bárki számára folyamatosan nyomon követhető legyen: hol változik meg hirtelen a választások előtt egy-egy település vagy választókerület választásra jogosult polgárainak a száma.”

Az ellenzéki pártok szerint ha ezt a kezdeményezést az NVI elutasítja, az nyílt beismerése lesz annak, hogy a kormánypártok választási csalásra készülnek. Ebben az esetben

az ellenzéki pártok naponta fogják közérdekű adatként kikérni, és szükség szerint bíróság előtt kiperelni a bejelentett lakcímek adatait.

Az ellenzéki szövetség pártjai azt is egyértelművé tették, hogy a csalásgyanús választási eredményekkel szemben minden jogi és nem jogi eszközzel is fel fognak lépni. Közös közleményük pedig azzal zárul, hogy „a Fidesz-kormánynak színt kell vallania: publikálják-e naponta a választásra jogosultak adatait, vagy már most választási csalás előkészítése zajlik?”

Miközben mindenki az inflációra figyel, Orbánék megágyaztak a választási csalásnak?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!