A 2008-as államcsődközeli helyzet óta nem látott lépésre készülhet az MNB

Forrás: nol.hu

Olyan csúnyán benézte az inflációs folyamatokat az MNB, hogy a 2008-as államcsőd-közeli állapot óta nem látott, akár egy százalékpontos szinttel is emelheti szerdán a jegybanki alapkamatot

írja a Népszava.

Az alapkamat ma 1,8%, a lap szerint ez szerdán akár megközelítheti a 3 százalékot is.

Ilyen mértékű, vagy legalábbis ehhez hasonló jellegű monetáris szigorításra a 2008-as pénzügyi válság és államcsőd-közeli helyzet óta nem volt példa. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnök a Népszavának elmondta, őt is a 2007 körüli állapotokra emlékeztetik a jelenlegi világgazdasági folyamatok. Ami közös a 13 évvel ezelőtti eseményekben és maiakban, az, hogy nem lehet a gazdaságpolitikát a korábban megszokott normák szerint alakítani, azzal a különbséggel, hogy a mai gondokat a koronavírus-válság okozta. Emiatt pedig sokkal nagyobb az infláció, ami nem hagy más lehetőséget a jegybanknak, mint hogy megemeljék a kamatot.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint akármennyire is fájdalmas, és akármennyire is nem erről szólt az MNB korábbi kommunikációja, a forint árfolyamának védelmében, az inflációs cél középtávon történő eléréséhez szükségesnek tűnik egy nagymértékű kamatemelés, amely nagy valószínűséggel nem az utolsó lesz a sorban.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!