Márki-Zay kamerák előtt borította a bilit Brüsszelben: Orbán fasiszta pártállamot épít

Márki-Zay Péter két napra érkezett Brüsszelbe, ahol Dobrev Klára mellett találkozott a négy EP-frakció vezetőjével, hat uniós biztossal, civil szervezetek, think-thank-ek képviselőivel is.

Az első programját egy étteremben tartotta, ahol elmondta: régebben keresztény és jobboldali, mint Orbán Viktor és a Fidesz. Az eseményen szóba kerültek az Orbán Gáspárra tett korábbi utalásai is, ami többeknek nem tetszett a helyszínen. A miniszterelnök-jelölt azzal védte meg a kijelentéseit, hogy ezzel sikerült véget vetni a Fidesz melegellenes gyűlöletkampányának.

A jelenlegi magyar kormányzást úgy jellemezte, hogy

a korrupt Orbán Viktor fasiszta pártállamot épít”,

amelyre szerinte eddig sokan alternatíva hiányában szavaztak. Egy későbbi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogyan vezetné ő másként az országot: bevezetné az eurót, csatlakozna az Európai Ügyészséghez, és lojális szövetségese lenne az EU-nak és a NATO-nak is. A kormánypárti HírTV egy kérdésére tagadta, hogy el szeretné törölni a rezsicsökkentést, csak a módját kritizálta, ahogyan azt a kormány megvalósította.

A magyarországi energiaszegénység oka nem az energia ára, hanem az alacsony fizetés

– mondta a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay szerint az igazi rezsicsökkentés az lesz, amikor az új kormány napelemek vásárlásához segíti majd az embereket. Egy másik kérdésre tisztázta a migrációhoz való viszonyát: Orbánt kritizálva kijelentette, a Fidesz telepített be eddig egyedül migránsokat,

2019-ban 55, 2020-ban 43 ezret, ezzel Orbán Viktor Soros legsikeresebb tanítványa

– jelentette ki cinikusan, visszahárítva a Fideszre az uszítópropagandát.

A sajtótájékoztató itt nézhető vissza:

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, aki a találkozókat szervezte Márki-Zaynak, később fotósorozatot is megosztott arról, pontosan kikkel találkozott a miniszterelnök-jelölt.

Ezek szerint találkozott

Ska Kellerrel, a Zöldek frakcióvezetőjével,

majd Sergei Stanishevvel, az Európai Szocialisták Pártjának elnökével, Iratxe García Pérezzel, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának elnökével és Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével.

Közben megjelent a Financial Times egy interjúja is a miniszterelnök-jelölttel, amit még a brüsszeli út előtt adott a lapnak. Ebben Márki-Zay arról beszélt,

Orbán puccsot hajtott végre Magyarországon, saját alkotmányával is szembemenve számára kizárólagos hatalmat biztosító, és őt magát lényegében leválthatatlanná és legyőzhetetlenné tevő rendszert épített ki“.

Márki-Zay szerint az ellenzéki pártok által szorgalmazott alkotmánymódosítások legitimek, mert az állami intézmények Orbán által végigvitt átpolitizálása eleve megsértette az alkotmányban rögzített alapelveket, miközben széles körűvé vált az országban a korrupció.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!