Válságstábot eredményezhet a Fideszben, ha igazak ezek az adatok Orbánról

Ennél rosszabbul nem is állhatna Orbán Viktor szénája 5 hónappal a választás előtt

– derül ki a Republikon Intézet friss felméréséből, amit a Telex közölt.

A felmérésben a miniszterelnök és az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter népszerűségét mérték. Bár kettejük közül ugyan Orbán az ismertebb politikus (a megkérdezettek 88 százaléka tudott róla véleményt formálni, mialatt Márki-Zayról csak a 71 százalékuk), azok közül, akik ismerik,

lényegesen többen kedvelik a hódmezővásárhelyi polgármestert, mint Orbán viktort.

Ez számokra lefordítva azt jelenti: mialatt Orbánt csak a 43 százalékuk támogatja, ellenben 57 százaléka ellenzi,

Márki-Zayt a megkérdezettek 55 százaléka támogatja, és csak 45 százaléka utasítja el.

Ami még ennél is aggasztóbb hír a Fidesz számára, hogy a kettejük közti különbség a választás szempontjából legfontosabb választói csoport, a bizonytalanok körében még szembetűnőbb: Orbán népszerűsége csak 33 százalékon áll, mialatt

Márki-Zayt a bizonytalanok 66 százaléka támogatja.

Az ellenzék jelöltje minden korosztályban 50 százalék fölötti népszerűségi mutatót produkált, Orbán viszont mindenkinél jócskán 50 százalék alatt maradt, csak a 60 év felettieknél sikerült elérnie a 49 százalékot.

Márki-Zay Budapesten, a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban is népszerűbb Orbánnál, de a miniszterelnök még a községekben sem előzi jelentősen Márki-Zayt, ott is szinte fej-fej mellett állnak. Márki-Zaynak magasabb a társadalmi elfogadottsága, és a bizonytalanok körében is lényegesen magasabb tartalékokkal bír, mint Orbán.

Nemcsak Orbánnak, de ugyanakkor a Fidesznek is van aggódnivalója: a kormánypárt támogatottsága két százalékpontot esett vissza a teljes népesség körében (34-ről 32 százalékra), a közös listán szereplő ellenzéki pártok össztámogatottsága viszont 38 százalékon áll.

(Telex nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!