Durván beszóltak Orbánnak: elfogyott a türelem vele szemben

Alexander De Croo belga miniszterelnök üzent Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfőnek – írja az Euronews. Ugyan neveket nem említett, de a kemény mondatok címzettjei egyértelműek.

A belga kormányfő a posztgraduális európai tanulmányokat kínáló College of Europe megnyitóján fejtette ki a véleményét, hogy eljött a cselekvés ideje és nem várható el az EU testületeitől, hogy maguk védjék az uniós jogot, immár politikai megoldás szükséges, az Európai Bizottság és a Tanács részéről is.

Orbán illiberális demokrácia építésére reagálva elmondta, hogy “a liberális demokrácia nem a legegyszerűbb válasz a kihívásainkra, de ez a helyes válasz. Azon egyszerű oknál fogva, hogy azt jelenti, mindannyian együtt döntünk arról, hogy merre tartunk.” Majd megjegyezte, hogy a személyes szabadság és a méltóság védelme mellett a liberális demokrácia fő ismérve a hatalmi ágak szétválasztása.

“Az Európai Unió egy értékszövetség, nem pénzautomata”

– közölte azzal kapcsolatban, hogy abból elég volt, hogy egyes kormányok a pénzt zsebre akarják tenni, de az EU értékeit visszautasítják és aláássák az uniót összetartó demokratikus értékeket, szadságjogokat, támadják a média függetlenségét. Azt pedig, hogy az EU komolyan veszi a történteket, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az EU bírósága soha nem látott mértékű pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, és a Bizottság sem Lengyelországnak, sem Magyarországnak nem utal ki egy fillért sem egyelőre az újjáépítési alap milliárdjaiból.

Mindez igen veszélyes lehet Orbánra nézve, ahogy közeledünk a jövő évben esedékes választások felé. Az elszabaduló infláció és államháztartási hiányt csak megfejeli az az eladósodottság, ami abból fakad, hogy nem érkeznek meg a remélt EU-s támogatások.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!