Mutatjuk, hogy fogadta a nemzetközi sajtó Márki-Zay győzelmét!

Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

Lezajlott Magyarország történelmének első ellenzéki előválasztása, az eseményről pedig a nemzetközi médiumok is beszámoltak.

Kiváló fogadtatást kapott a külföldi sajtó részéről az előválasztás, nem úgy, mint a hazai állami médiában, ahol épp csak megemlítik, hogy Márki-Zay Péter lett az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, és sokkal több figyelmet kap a fideszes propaganda, melyben Gyurcsány személyét emelik ki.

Ha tőlünk nyugatra tekintünk, akkor azért több szót kap az előválasztás sikere.

Az Euronews angol nyelvű oldala például kiemeli:

Orbán Viktor a Fidesz kétharmados parlamenti többségét arra használta fel, hogy megváltoztassa a politikai rendszert és bebetonozza a hatalmát.

Az ellenzéki pártok pedig azért sorakoztak fel egy ember mögött, hogy le tudják váltani a NER korrupt rendszerét.

A BBC azt írja, hogy Orbán Viktor most először találja szembe magát a hatalomra kerülése óta egy erős ellenzéki szövetséggel,

Márki-Zaynak pedig mindenkinél jobb esélye van a kormányfő leváltására.

A világhírű Reuters még interjút is készített az ellenzéki előválasztás győztesével, aki az atv.hu közlése szerint azt nyilatkozta, hogy

“Orbán Viktor Putyin, Kína, Törökország irányába vette a lépést, és nem az európai értékeket képviseli. Ez mindenképpen meg kell változzon. Nemcsak azért, mert mi lojális, hűséges tagjai szeretnénk maradni az Európai Uniónak és a NATO-nak, hanem azért, mert a magyarok többsége, nyolcvan százaléka, az Európai Unióban való maradás mellett voksolna.”

Az Le Figaro azt emelte ki cikkében, hogy Márki-Zay Péter nagy aránnyal nyerte meg az előválasztást, valamint, hogy a politikus elkötelezett híve annak, hogy megszabadítsa Magyarországot az eddigi legkorruptabb rendszertől.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének egyik fő erőssége, hogy vidéki konzervatív, elkötelezett katolikus és hét gyerek apja. Ez szerintük elsősorban azoknak a konzervatív vidéki szavazóknak lehet szimpatikus, akik többé már nem bíznak Orbán Viktorban. Hozzáteszik továbbá, hogy Márki-Zay ugyanakkor nyílt gondolkodású, toleráns és kompromisszum-kész, így a baloldali városi szavazókra is számíthat.

A Spiegel pedig azt húzza alá, hogy a szakértők szerint a 49 éves politikus komoly kihívója Orbán Viktornak. Márki-Zay eltörölné Orbán Viktor ellentmondásos törvényeit és bevezetné az eurót Magyarországon.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!