Botrány a kormányhivataloknál: munkanélküliekre szánt pénzből bérlik a felsőkategóriás autókat

MTI Fotó: Kovács Tamás

Út a munkaerőpiacra uniós projektet (GINOP-5.1.1-15) 2015-benvezette be a kormány azzal a céllal, hogy az álláskeresők, különösen az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságát javítsa hatékonyabb, aktív eszközök segítségével. A programra 246,6 milliárd forintot irányoztak elő, ám ebből tízmilliók mentek el teljesen másra indokolatlanul.

A közbeszerzési értesítő szerint a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal „GINOP-5.1.1 projekt keretében bérleti szerződés” tárgyban írt ki közbeszerzést, ami szerint 2021. 11. 1-étől 14 hónapra bérelnének hibrid meghajtású kombi gépjárművet és egy terepjárót. A felszereltségben nem szerénykedtek, automata váltó, tempomat, automata légkondicionáló berendezés, fűthető ülések és infotainment rendszer képernyőtükrözéssel (Android Auto és Apple CarPlay) szerepel a kívánalmak között.

Másik három hivatalnál is feltűntek hasonló autóbérlések, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 2018-ban középkategóriás autót bérelt volna szintén az Út a munkaerőpiacra elnevezésű projektben, de fedezte híjján nem tudott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal 2020-ban szintén felső-középkategóriás autót bérelt,  rögtön kettőt is, havi 489 ezer forintért, amiben 4 ezer kilométer szerepelt. Alul- és túlfutás esetén is a kormányhivatal plusz pénzt fizetett a nyertesnek. A Fejér Megyei Kormányhivatal is ebben az uniós pályázatban bérel autót: a szerződés szerint havi bruttó 210 ezer forintért használnak egy Škoda Karoq Ambition 1.5 TSI-t. Azt, hogy

miként sikerült ezeknek az autóknak a segítségével visszaszorítani a munkanélküliséget nem lehet tudni,

mert a hivatalok nemhajlandók válaszolni a kérdésekre. Az Átlátszó hiába küldött ugyanis megkeresést mind a négy kormányhivatalnak, nem válaszoltak arra, ki és mennyit használta az autókat, és azoknak milyen haszna volt az Út a munkaerőpiacra elnevezésű projektben. Ezért most közadatigénylést nyújtanak be, hátha így kiderül, mire mentek el tízmilliók az uniós támogatásból.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!