Most már biztos: bukásra készül Orbán, a családi bányákat is bevédte kétharmaddal a kormány

Orbán Győző és Orbán Viktor a felcsúti Pancho Aréna VIP-teraszán (kép: Népszava)

Egyre több jel mutat abba az irányba, hogy Orbánék a politikai hatalom jövő évi elvesztésével számolnak, ezért ahova csak lehet, saját embereket ültetnek, amit csak lehet kiszerveznek az állami irányítás alól. Most éppen a családi bányákat is felügyelő szervezetet darálták be.

Egy Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett salátatörvényben bújtatták el a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) megszüntetését. A 62 oldala törvénycsomagnak a hangzatos “Egyes eljárások korszerűsítését és a polgárok biztonságának további megerősítését célzó intézkedésekről” címet adták.

Az MBFSZ önálló feladattal és hatáskörrel rendelkező központi hivatal, amely egyes kormányhivatalokkal és főosztályokkal együtt látja el az állam bányászati és földtani feladatait. Az MBFSZ irányítását az innovációs és technológiai miniszter felügyeli, illetve felügyelte eddig. Most a szervezet

valamennyi jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát, vagyoni jogait és előirányzatait

átruháznák a jogutódként feltüntetett Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságra, melynek az elnöke Bíró Marcell, aki a Fidesz kormányzása alatt számos minisztériumban volt államtitkár, legutoljára  a negyedik Orbán-kormány megalakulását követően felállított – Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára volt kinevezéséig.

Orbán bizalmi emberének kinevezése kétharmados védelmet kapott, 9 évre szól és havi 4,5 milliós fizetéssel jár!

Ha valakinek nem lenne világos, hogy a bányászatot felügyelő szervezetet miért is kellett kivenni egy minisztérium, azaz a kormány irányítása alól egy olyan szervezethez, amely élén az elkövetkező kilenc évben egy fideszes pártkatona áll, csak gondoljunk arra, hogy van-e ugyan érdekeltsége az Orbán-családnak bányákban.

A napokban ugyanezt játszotta el kormányzat a a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, aminek az elnöke Karas Monika október 31-ei hatállyal lemondott, szűk egy évvel a mandátuma lejárta előtt. Így az utódját még a Fidesz nevezheti ki kilenc évre. Polt PÉterrel sem történt ez másképp, szintén kétharmadba betonozták az elmozdításának a feltételét. Világosan látszik, hogy

Orbánék egyre inkább az országgyűléstől vagy független  alapítványokba, szervezetekbe próbálják átmenteni politikai hatalmukat,

vagy mindent kétharmados törvénybe iktatnak, bízva abban, hogy a következő  kormánynak nem lesz kétharmados többsége. Ám ez az esély Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltté való megválasztásával egyre inkább nő, és a győztes aránytalanul előnyben részesítő választási rendszer most megbosszulhatja magát, a saját csapdájába eshet a Fidesz.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!