Ez váratlanul érhette Orbánékat – Újabb nagy dobásra készül a Civil Választási Bizottság!

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás hatalmas siker volt, azonban annak lezárulta után sem tétlenkedne a Civil Választási Bizottság, új tervvel álltak elő!

Jövő tavasszal fog lejárni Áder János köztársasági elnök második ötéves mandátuma, előtte azonban az Országgyűlés fideszes többsége szavazná meg, ki vegye majd át a helyét.

Ennek kapcsán vetette fel a Civil Választási Bizottság a köztársasági elnök-jelölti előválasztás ötletét, melynek tervezése heteken belül megkezdődhet. Magyar György a bizottság elnöke számít a pártok támogatására, melyet nagy valószínűséggel meg is kap, mivel az ellenzéki pártok már korábban is egy közvetlen köztársasági elnök-választás mellett kampányoltak.

“Azt gondoljuk, hogy az embereknek minél nagyobb lehetőséget kell adni, hogy beleszóljanak abba, ami őket érinti, és a köztársasági elnök közvetíti a nemzet egységét az Alaptörvény alapján.

Azt gondoljuk, csak úgy lehet elérni, hogy ne egy pártkatona töltse be ezt a pozíciót, ha az emberek közvetlenül választhatnak meg egy köztiszteletben álló személyt”

– mondta Szigeti Flóra, a Momentum igazságügyi szakpolitikusa.

Egyszer volt már egy hasonló kezdeményezés, melyet a Jobbik nyújtott be az Országgyűlés elé, de akkor a parlament fideszes többsége lesöpörte a köztársasági elnök közvetlen megválasztására irányuló javaslatot!

Az atv.hu közlése szerint, Brenner Koloman jobbikos képviselő úgy véli, kevés esélye van egy ellenzék által támogatott államfőnek, de egy esetleges előválasztás rengeteg előnnyel járhat, ilyen például a szavazók mobilizációja.

“A köztársasági elnök-jelölt előválasztás, az voltaképpen minden paradoxiája ellenére egy nagyon is megfontolandó ötlet, mert az említett előnyök lehetővé teszik, hogy az ellenzék jobb esélyekkel induljon az igazi választáson” – jelentette ki Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!