Feljövőben az MSZP, visszahódítja a Jobbiktól a 2010 után elvesztett körzeteit

A rendszerváltás utáni években Észak-Magyarország, különösen Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a veres Hevesnek is hívott Heves megye voltak a legerősebb vidéki körzetei az MSZP-nek. Aztán a Jobbik sorra hódította el ezeket a körzeteket a szocialistáktól, akiknek úgy tűnik, kellett tíz év, hogy újra magukra találjanak.

Heves megye nem hiába kapta a “veres” jelzőt, hiszen nem egyszer a megyében található hat körzetből (a régi választási törvény szerint ennyi volt akkor) hatot nyert meg, borsodban pedig a párt tagságának a száma is legendásan magas volt, az egykori ipari területeken. Ám a munkanélküliség és a leszakadó területeket a Jobbik a populista, cigányellenes retorikájával maga mellé állította, és a két megye a Jobbik erős területének számított.

Nem hiába, hiszen Vona Gábor akkori elnök Gyöngyösről származott, ő rendre sokkal jobb eredményt ért itt el egyéniben mint a pártja, ám a győzelemhez sosem volt elég. De a más ismert Jobbikos arcok is Heves megyei gyökerekkel rendelkeztek. Sneider Tamás, szkinhed nevén Roy egri születésű, aki a cigányokkal szembeni erőszakért kapott felfüggesztett börtönbüntetéstől egészen az országgyűlés alelnöki posztjáig vitte. De az egykori Jobbik szóvivő Mirkóczki Ádám is egri, aki mára már saját pártját is elárulta az őt megválasztó ellenzéki szavazókkal együtt.

heves borsod elovalasztasi eredmeny
Forrás: elovalasztas2021.hu
Az ábrán pirossal az MSZP, kékkel a DK, sárgával pedig a Jobbik által elnyert körzetek láthatóak.

Az előválasztáson azonban az MSZP visszaerősödött a térségben, és négy körzetben is nyertes lett. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy két körzetben viszont a DK nyert, akkor látható, hogy a két megyében újra a baloldal dominál, a Jobbik pedig olyan területeket veszített el, melyekben eddig ő dominált az ellenzéki térfélen. Még lesujtóbb képet fest aza tény a Jobbik állapotáról, hogy 2022-ben nem lesz olyan képviselőjelöltjük, aki a legutóbbi választáson is elindult volna Borsodban vagy Hevesben. Valószínűleg a régi, országos ismertséggel rendelkező arcok elfogytak, kiléptek vagy éppen kizárták őket, utánpótlással pedig nem rendelkezik Jakab Péter pártja.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!