Itt vannak a legújabb adatok: fellélegezhetünk, vagy szigorítás várható?

Forrás: MTI

A kormány már ősz elején bejelentette, hogy megkezdődött a negyedik hullám, ám semmilyen szigorító intézkedést nem léptetett életbe, csak a vészhelyzetet hosszabbította meg. Míg a szomszédos Romániában katasztrofális a helyzet, az intenzív osztályok megteltek, addig itthon viszonylag csendesen fut a negyedik hullám, ám a számok erőteljesen emelkednek. Mire számíthatunk?

A legfőbb különbség járványszempontból Románia és hazánk között, hogy míg nálunk a lakosság 60 százaléka két vakcinával oltott (tekintsünk el tőle, hogy milyen gyártmányúval), addig Romániában ez az arány nem éri el a 30 százalékot sem. A mostani adatokat ezért inkább a hazai, egy évvel ezelőtt berobbant második hullám adataival érdemes összevetnünk.

A helyzet egyelőre jobb, mint tavaly ilyenkor.

2020. október 13-án 1519 beteget ápoltak koronavírussal kórházban, ám ma csak 733 betegről tudunk, azaz 50 százalékkal kevesebb a megbetegedés mint egy évvel ezelőtt, ami teljesen összhangban van az ország átoltottsági állapotával. Ugyanez mondható el a pozitív tesztek arányáról, a második hullámban ugyanebben az időszakban 11,1 százaléka volt a teszteknek pozitív, míg ma ez a szám 5,2 százalék. Hozzá kell tenni, hogy

ez az a határ, amikortól a szakemberek azt mondják, hogy kontrollálhatatlanul berobbahat a járvány!

A járványgörbe jóval laposabb a második és harmadik hullámhoz képest, ami reményt adhat arra, hogy ha ez így marad, akkor az egészségügy bírni fogja a terhelést még akár hosszab távon is, nem úgy, mint eddig, amikor gyakorlatilag az életmentésen és covid ellátáson kívül mindent le kellett állítani. Az ellaposított járványgörbe érdekében nem véletlen, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és más szakemberek is javasolják, hogy zárt terekben legyen kötelező újra a maszk használata, csakúgy, mint a szomszédos Ausztriában, vagy éppen Németországban, Olaszországban.

Van egy másik fontos szám is, amely viszont már nem ilyen biztató mint az előző két adat. Ez pedig a lélegeztetőgépen lévők száma. Ez jelen pillanatban 116 az egy évvel ezelőtti 160-hoz képest, ami a azt jelenti, hogy jelenleg

a kórházban ápoltak közül jóval magasabb azok aránya, akik lélegeztetésre szorulnak!

Mindez a koronavírus most elterjedt, delta variánsának köszönhető, ami jóval fertőzőképesebb, és veszélyesebb az alapváltozathoz képest. Bár hivatalos statisztika nincs arról, hogy a kórházban lévők között milyen aránybanvannak oltottak és oltatlanok, Zacher Gábor saját tapsztalata szerint öt nem oltottra egy oltott jut az intenzív osztályon. Ez azt is mutatja, hogy igazi veszélyben most azok vannak és lesznek az elkövetkező időszakban, akik nemkaptak semmilyen oltást sem.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!