Fel fog robbani a stúdió: vitára készül Dobrev és Márki-Zay

Két jelölt maradt versenyben az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter, akik ma este élőben fognak össze csapni az RTL Klubon. Az elmúlt két nap nyilatkozat háborúja és vádaskodásai után különösen izgalmas lesz kettejük találkozása.

Akik követik a közéletet, csak kapkodták a fejüket az elmúlt napokban, hogy mi is történik most az ellenzék térfelén. Akik azt gondolták, hogy az ellenzéki összefpgás az egyben a legmélyebb barátságot is jelenti a pártok és pártvezetők között, annak most csalódnia kellett. Olyat láthatott, amit már nagyon régóta nem: nézetek, értékrendek, programokért való kiállást, érdekérvényesítést, egyszóval politikát.

Ennek az ellenzéken belüli politizálásnak a második fordulóra sajnos csak a csúnyábbik fele maradt meg, hazaárulózás, hazugsággal való vádolás, eltorzított grafikonok, közvéleménykutatási eredményekkel való vagdalkózás, ami elterelte a legfontosabb dologról a figyelmet, hogy itt most két értékrend csap össze, és az a kérdés, hogy

egy jobboldali vagy egy balliberális politikust választanak

az ellenzéki szavazók miniszterelnök jelöltnek. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a heves viták és összetűzések aktivitásra ösztönözték a választókat, és a második fordulós részvétel időarányosan magasabb mint az első fordulós, miközben mindenki arra számított, hogy enyhébb lesz az érdeklődés. Egy fontos kérdésre választ fogunk kapni vasárnap:

vajon le lehet-e váltani Orbánt a jelenlegi ellenzéki pártokkal,

vagy valóban szükséges hozzá Márki-Zay, hoz-e be új szavazókat a rendszerbe, olyanokat, akik az ellenzék eddigi teljesítményével nem voltak megelégedve, de már elzavarnák Orbánt és korrupt kormányát jövőre. Márki-Zay megjelenése az országos politikában mindenestere figyelmeztetés a jelenlegi pártvezetőknek, véget ért a kényelmes, csak a párton belüli sikerre alapozott politizálás időszaka.

A 18:30-kor az RTL Klubon sugárzott vita hosszú idő óta az első olyan esemény lesz, melyen szerepel Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. A műsorban a két jelöltnek megszabott időkerete (várhatóan 31-31 perce) lesz, amelyet szabadon beosztva beszélhetnek majd, a végén pedig fejenként másfél percet kapnak arra, hogy meggyőzzék a nézőket.

A moderátor az előző vitához hasonlóan most is Rábai Balázs, az RTL Klub híradósa lesz, de  újdonság, hogy nemcsak ő fog kérdezni, hanem felvételről is hangzanak majd el kérdések a Greenpeace, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Társaság a Szabadságjogokért és a Habitat for Humanity szervezetektől.

Reméljük, hideg fejjel fognak vitázni a jelöltek, és egy európai színvonalú vitát láthatunk majd, amiért egyik jelölt támogatóinak sem kell szégyenkezniük.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!