Fidesz: a dolgozóknak vissza kell adniuk a már felvett fizetésük egy részét!

A Fidesz olyan törvényt hozott, amely alapján a dolgozóktól vissza lehet venni a fizetésük egy részét. Egyes vállalatok már fel is szólították a munkatársaikat, hogy adják meg az adósságukat.

A vállalatok arra a kétéves munkaidőkeretre hivatkoznak, amit a rabszolgatörvény keretében a Fidesz vezetett be, és amely szerint a dolgozóknak 2 év átlagában kell meglennie a heti 40 órás munkaidejüknek. A Népszava értesülése szerint sok cégnél most azt mondják: a járvány miatt nem tudtak elég munkát adni az alkalmazottaiknak, ezért nekik vissza kell fizetniük a le nem dolgozott munkaórákat. Ezt azt jelenti, hogy

a dolgozóktól vissza akarják venni a már felvett fizetésük egy részét! Van, akitől 600-800 ezer forintot követelnek.

László Zoltán, a a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a probléma több mint 10 ezer dolgozót érint. Van, ahol azzal próbálkoznak, hogy a le nem dolgozott órákat tovább görgetik, de több autógyárban azt mondják a dolgozóknak, hogy pénzzel tartoznak a vállalatnak. Két cégnél „nagylelkűen” azt is felajánlották, hogy hathavi részletben kamatmentesen törleszthetik a tartozásukat. Ez azonban azt jelentené, hogy

a Fidesz törvénye szerint a vállalatok veszteségét a dolgozókkal fizettetnék ki!

Ez azonban több szempontból is aggályos. Egyrészt korábban az Alkotmánybíróság a fizetést a tulajdonhoz való jog keretei közé sorolta, vagyis a már jogszerűen megkapott fizetés a dolgozóktól nem kérhető vissza, és azt nem is lehet velük később ledolgoztatni.

Másrészt a rabszolgatörvénynek is nevezett jogszabály más logika alapján is támadható. Elég, ha csak arra gondolunk:

azért nem a dolgozó a hibás, mert nem tudtak neki munkát adni!

A dolgozók betartották a munkaszerződésüket, és azt tették, amit a cég vezetése mondott nekik. Egy jogállamban nincs olyan, hogy egy dolgozó a vezetőség utasítása szerint tisztességgel dolgozik, majd fél év múlva közlik vele, hogy adóssá vált úgy, hogy senkitől sem kért kölcsön.

A munkaszervezés, a munkaidő beosztása a cégek felelőssége!

Ezt a felelősséget és az ebből adódó anyagi veszteséget nem lehet a dolgozókra hárítani, emiatt egyetlen munkavállalót sem lehet adósságba verni.

A Fideszt azonban ez nem érdekli. Orbánék szerint a dolgozóktól vissza lehet venni a már felvett fizetést.

Ráadásul ebben a helyzetben a munkaadók bármit állíthatnak, hiszen egyetlen dolgozó sem vezet hiteles nyilvántartást a munkaidejéről. A vállalatoknak viszont van pénzük, van idejük és vannak ügyvédeik. Így aztán most sok ezer család szembesül azzal, hogy a Fidesz törvénye miatt több százezer forintot követel tőlük a munkahelyük, adósnak nevezik őket, pedig ők senkitől sem kértek kölcsön és csak azt tették, amit a munkaadójuk mondott.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!