Újabb megfigyelési botrány készülődik? Most a Google figyelmeztetett magyar újságírókat!

Nem tudjuk, hogy összesen mennyi újságíró érintett, hárman viszont nyilvánosságra hozták azt a levelet, melyben a Google figyelmezteti őket.

“Úgy gondoljuk, hogy kormány által támogatott támadókat észleltünk, akik megpróbálták ellopni a jelszavát.

Ez a Gmail-felhasználók kevesebb mint 0,1%-ával fordul elő. Nem fedhetjük fel, hogy mi adta a tippet, mert a támadók tudomásul veszik és megváltoztatják a taktikájukat, de ha valamikor sikerrel járnak, hozzáférhetnek az adataihoz vagy más lépéseket tehetnek a fiókját használva” – áll abban az üzenetben, melyet Bodoky Tamást, az Átlátszó főszerkesztője. Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője, tényfeltáró újságíró, valamint Bihari Ádám, a HVG újságírója kapott.

Bár a Google ugyan ad neki minimális esélyt, hogy csak téves riasztásról történt, de mivel nem elszigetelt esetről van szó, és a Pegasus-butrány óta tudjuk, hogy a kormány titkos kémprogramokkal mobiltelefonokról adatokat tud letölteni, és él is ezzel a lehetőségével, nincs kétségünk, hogy

újabb kormányzati támadás indult a független média munkatársai ellen!

A Google biztonsági blogja szerint 2012 óta küldenek ki ilyen típusú figyelmeztetéseket. Arról, hogy mit is tekintenek kormány vagy állam által támogatott” a hackertámadásnak, nem írnak részleteket, mert azzal olyan információkat adnának ki, melyek hasznosak lennének a támadóknak, de mint írják: “részletes elemzésünk – valamint az áldozatok jelentései – határozottan arra utalnak, hogy államok vagy államilag támogatott csoportok érintettek”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!