Megkezdődött az előválasztás második fordulója: itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Vasárnap megkezdődött az előválasztás várva várt második fordulója, ami október 16-áig, szombat 20 óráig tart. Ismét több ezer aktivista várja az ellenzéki választókat az ország 475 településen működő szavazópontokon, hogy közösen döntsék el ki fogja az ellenzék közös listáját vezetni a 2022-es általános választásokon.

Az előválasztás második fordulójába továbbjutott jelöltek közül Karácsony Gergely a határidőt megelőzően, pénteken visszalépett, ezért a szavazóbiztosok – a szavazólap hitelesítését megelőzően – törölni fogják a nevét a szavazólapról,

érvényesen tehát csak Dobrev Klárára és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni.

Az előválasztás első fordulójához képest változás, hogy a másodikban már az egész ország egy választókerületnek számít, azaz minden választásra jogosult személy bárhol tud érvényesen szavazni. A választásra jogosultság feltételei nem változtak, azaz a választáson a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, 2004. április 1-ét megelőzően született, érvényes fényképes igazolvánnyal és lakcímkártyával (vagy régi típusú személyi igazolvánnyal) rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt.

A szavazási folyamat hasonló, azaz az értéknyilatkozat kitöltését követően a szavazóbiztosok rögzítik a választó adatait, beolvassák (“becsippantják”) a lakcímkártyát, majd hitelesítik (“lecsippantják”) a szavazólapot, mielőtt azt átadnák a választónak. Érvényesen egy jelöltre lehet szavazni a nevek mellett található rubrikában elhelyezett, egymást metsző két vonal segítségével.

Kilenc órakor elindult az online szavazás is. Ismét az elovalasztas.hu oldalon lehet online szavazni. Aki az első fordulóban már szavazott, annak nem szükséges ismételten megadnia az adatait, azonban a videós azonosítást újfent el kell végeznie. A videós azonosításra nyitva álló időszak mindennap 9.00-21.00 óra. Az online szavazáshoz szintén szükség van érvényes fényképes igazolványra és lakcímigazolványra.

A szavazatokat október 17-én, vasárnap fogják megszámolni. A számolás egy, központi helyszínen lesz.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!