Ez Orbánt is magával ránthatja: olyan dolog történt szombaton, amire nem számított

Szombaton váratlanul két közeli jobboldali szövetségese is megbukott Orbán Viktornak. Ausztriában a korrupciós botrányba keveredett Sebastian Kurz kancellár kényszerült lemondásra, Csehországban pedig az offshore-botrányba keveredett Andrej Babiš futott be másodikként a parlamenti választáson.

Kurz és Babis bukása egy nagyobb trendbe illeszkedik, ami már 2020 végén elkezdődött, amikor Donald Trump amerikai elnök elvesztette az elnökválasztást a demokrata Joe Bidennel szemben. Idén év elején 12 év után Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is elveszítette a többségét a törvényhozásban, és kényszerült ellenzékbe, ami szintén hatalmas érvágás volt a nemzetközi szövetségesek terén Orbánnak.

A miniszterelnök körül az utóbbi időben látványosan fogy a levegő: nemcsak sorra veszti el a szélsőjobboldali szövetségeseit, de a legnagyobb támaszának számító Angela Merkel német kancellár is leköszön, akinek a helyét 16 év után egy szociáldemokrata kancellárjelölt, Olaf Scholz veheti át.

A szélsőjobboldal elleni drasztikus ellenhullám Karácsony Gergely főpolgármester figyelmét sem kerülte el. Szombaton az alábbiakkal kommentálta Kurz és Babiš váratlan bukását:

Sorra fogynak Orbán Viktor nemzetközi szövetségesei. Tavaly Donald Trump amerikai elnök, majd Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök veszítette el a választásokat. Tegnap pedig nem csak Andrej Babiš cseh kormányfőt szavazták le a polgárok, de korrupciós vádak miatt lemondott az Orbán Viktort egyre gyakrabban mentegető Sebastian Kurz osztrák kancellár is. Fogy a levegő Orbán körül! Egy újabb érv arra, hogy vegyünk részt a ma kezdődő előválasztáson, és szavazzunk a valódi változásra, Márki-Zay Péterre!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!