Kormány elé kerül Orbán javaslata a csúcson lévő üzemanyagárak mérséklésére?

Csúcson vannak a hazai üzemanyagárak, a 95-ös ólmozatlan benzin ára ma 473 forint, míg Orbán 2010-es hatalomra kerülésekor 314 forint volt litere ugyanennek az üzemanyagnak. Jobban teljesítünk? Nagyon nem.

Az üzemanyagárakat természetesen nem csak a kormány határozza meg önmagában, hiszen az nagyban függ a kőolaj világpiaci árától, ami jelenleg 80 dollár körül van hordónként, ami nem kevés hiszen volt ez 50 dollár is, igaz 100 dolláros árral is találkozhattunk már. Az viszont már nagyon nem mindegy, hogy menniyt ér a forintunk a dollárhoz képest, azaz, hány forintért is juthat hozzá az ország egy hordó kőolajhoz. Amikor 2014 környékén 100 dollárért lehetett venni a kőolajat, akkor 220 forintot ért egy dollár, a mai 307 forintos árfolyamhoz képest, tehát,

ma többet fizetünk egy hordó kőolajért, mint amikor ennél jóval drágább volt az ára!

Ez viszont már egyértelműen a kormány hibája, hogy ennyire lerontották a forint értékét. Mint ahogy az a hiba is a kormányt terheli, hogy az üzemanyagár összetevői olyan módon lettek meghatározva, hogy

az üzemanyagár fele a kormánynál landol!

Ez az Európában csúcstartó 27 százalékos ÁFA-nak köszönhető, illetve a jövedéki adó hatalmas mértékének. Maradva a 95-ös ólmozatlan benzinnél, a 473 forintos literenkénti árból 127,71 forint kapásból az áfa, erre jön rá a 120 forintos fix jövedéki adó, és a kb. 3 forintos kőolaj-készletezési díj. Így 250 forintot lenyúl a kormány. A dologban az a gyönyörű, hogy a jövedéki adóra is meg kell fizetni az áfát. Ezért érdemes lenne megfontolni Orbán Viktor javaslatát, miszerint: “A Fidesz szerint vagy a jövedéki adót kell drasztikusan, 20 százalékkal csökkenteni, vagy a benzin áfáját.”

Igaz, ezt 2004-ben, 236 forintos benzinárnál jelentette ki Orbán. Kíváncsian várjuk, hogy most, mikor soha nem látott csúcson van a magyar üzemanyagár, leporolják-e Orbán régi javaslatát. Félünk, ez csak ellenzékben volt fontos nekik.

orban az uzemanyag arrol

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!