Karácsony kontra Márki-Zay – Kiderült, kinek van több esélye nyerni!

Forrás: Facebook.com / MTI/Szigetváry Zsolt

Az ellenzéki előválasztás második és harmadik helyezettje úgy látja, ha csak az egyikük indul a második fordulóban, több esélyük nyílna a győzelemre.

A visszalépés természetesen megengedett, ezt már a tárgyalások elején tisztázták a pártok, azt azonban még nem lehet biztosan tudni, hogy az MSZP-Párbeszéd, vagy a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje lép majd vissza a másik javára.

A kérdés eldöntésére független közvéleménykutatást rendeltek, mely segíthet megállapítani, hogy melyik lépés lenne a legideálisabb. A Telex nemrég pedig közölte is a Publicus Intézet felmérését, melyen 3500, az előválasztáson részt vevőt kérdeztek meg a visszalépésekkel kapcsolatban.

A közvéleménykutatás által megadott első opció az volt, ha a második fordulóban Karácsony Gergely indulna miniszterelnök-jelöltként, míg Márki-Zay Péter mint miniszterelnök-helyettes.

Ebben az esetben a válaszadók 48,4 százaléka támogatná Karácsonyt, míg Dobrev Klárát csak 40,3 százalékuk.

Egy másik lehetséges opció az volt a felmérésben, hogy Márki-Zay egyszerűen visszalépne a következő fordulóban, tehát nem miniszterelnök-helyettesként állna Karácsony mellett. Így a válaszadók 44 százaléka voksolna Karácsonyra, Dobrevre pedig 42,3 százalékuk.
Ha pedig az MMM elnöke, Jakab Péter és Fekete-Győr András is arra kérné szavazótáborát, hogy támogassák Karácsony Gergelyt, akkor az MSZP-Párbeszéd jelöltje kapná a szavazatok 44,9 százalékát, míg a DK jelöltje csak 39,7 százalékot.

Utolsó lehetőségként annak az esélyeit nézték meg a felmérésben, hogy Karácsony Gergely lépne vissza Márki-Zay Péter javára, és a főpolgármesteren kívül még Jakab Péter és Fekete-Győr András is az MMM elnökét támogatnák.

Ebben az esetben Márki-Zay csupán 36,1 százalékot, míg Dobrev 49 százalékot kapna.

A felmérésből kiindulva tehát kijelenthető, hogy a legtöbb esélye Karácsony Gergelynek lenne a DK jelöltjével szemben, az MSZP-Párbeszéd közös indulóját támogatná a legtöbb szavazó, benne látják azt, aki képes lenne győzelmet aratni majd Orbán felett és összetartani az ellenzéket!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!