Lesújtó igazság – A DK és a Jobbik közösen gáncsolná ki a demokratikus rendszert!

Az elmúlt napokban több bírálat is érte a demokratikus keretek között megtartott, kétfordulós ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztását.

Az alaptalan támadások mellett azonban kevés szó esik arról, hogy miért igazságos ez a rendszer!

A Demokratikus Koalíció már a tárgyalások első pillanatától kezdve ellenezte, hogy kétfordulós legyen a miniszterelnök-jelölti előválasztás, mivel tudták, hogy számukra az több veszélyt jelent.

Ha jobban belemélyedünk, akkor mindenki számára világos lesz, miért nem kedvez számukra a kétfordulós rendszer:

A felmérések alapján tudni lehetett, hogy az ellenzéki pártok szavazói között a DK a leginkább támogatott, ők tudják a leghatékonyabban mozgósítani a szavazótáborukat, míg az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje Karácsony Gergely, és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje Márki-Zay Péter, közös bázison osztoznak.

Azonban ha Márki-Zay visszalép Karácsony javára, akkor Dobrev könnyen hátrányba kerülhet a második fordulóban, ezért nem meglepő, hogy a DK most bírálja az említett két jelölt egyezkedését!

De nem csak azért fontos a második forduló, hogy a kisebb pártok egy egységet alkotva, egymást támogatva mehessenek tovább az előválasztáson, hanem azért, mert bár a DK volt a legnépszerűbb a szavazók körében,

de ezzel együtt a legmegosztóbb ellenzéki párt is, akik azonban képtelenek lesznek megszólítani a passzív szavazókat!

A bizonytalan választók leginkább a DK-val nem tudnak azonosulni, ez az elutasítottság pedig egyértelműen Orbán malmára hajtaná a vizet a jövő évi országgyűlési választáson!

A kétfordulós rendszer mellett szól az is, hogy bár Dobrev Klára szerezte az első fordulóban a legtöbb szavazatot, de még így is csak 34 százalékos volt a támogatottsága,

Ez pedig azt jelenti, hogy az ellenzéki szavazók 66 százaléka nem őt támogatta!

A cél tehát, egy olyan közös jelölt kiválasztása, aki 2022-ben egységesen képviselni tudja az ellenzéki összefogást Orbánnal szemben, ennek elérése érdekében pedig az egyes jelöltek visszalépése is előfordulhat.

Ez az ami a Fidesz választási rendszeréből hiányzik, ott egy forduló biztosítja számukra a hatalom megtartását, tökéletesen alkalmazzák az “Oszd meg, és uralkodj!” elvet, melyet azonban az ellenzéknek nem szabad követnie! 

A korábbi felméréseken Jakab Pétert tartották esélyesnek arra, hogy Dobrev és Karácsony mellett harmadikként kerüljön be a miniszterelnök-jelöltek előválasztásának második fordulójába. Ha ez az eset állt volna elő, akkor a DK és a Jobbik korábbi megállapodásának köszönhetően, akár az is elképzelhető lett volna, hogy Jakab visszalép Dobrev javára, mely hasonló helyzetet szült volna, mint ami most Karácsony és Márki-Zay között alakult ki.

A DK félti vezető pozícióját, a győzelem érdekében pedig még az sem tartja vissza őket, hogy a demokratikus, közös megegyezéseken nyugvó előválasztást bírálják.

Nem szabad hagyni, hogy az egyéni érdekek érvényesülése miatt elbukjon a kormányváltás, be kell tartani a közösen lefektetett szabályokat, melynek egyik fontos eleme a visszalépés. Aki ezzel a lehetőséggel él, az a rendszer által biztosított, demokratikus eszközt alkalmazza!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!