A DK-paktumos Jakab Péternek nem tetszik, hogy Karácsonyék visszalépésről tárgyalnak

Pénteken jelentette be Márki-Zay Péter a Karácsony Gergellyel tartott közös tárgyalása után, hogy sikerült megállapodniuk, hogy egyikük mindenképpen vissza fog lépni a másik javára az előválasztás második fordulójában.

Erre reagált most Jakab Péter, aki meglepetésre negyedik helyen végzett az első fordulóban. A Jobbik elnöke Facebook-posztjában azt írta: “most két miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy a második fordulóban összefognak, hogy ne a harmadik nyerjen. Ha azért fognának össze, hogy ezzel növeljék az ellenzéki szavazók számát, esetleg így bátorítsák a még bizonytalanokat, akkor üdvözölném. De ha azért fognak össze ketten, hogy ne a harmadik nyerjen, azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek. Függetlenül attól, hogy sikerül-e a tervük vagy sem. A vesztes fél szavazói fognak sérülni, és ezzel a kormányváltás esélye”.

Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni? Mi lenne, ha nem egymás ellen fognánk össze, hanem Orbán ellen? Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? Megmondom, mi lenne. Győznénk. Nem csak mi, hanem a nemzet. Ne játsszátok el az esélyt

– írta a Jobbik elnöke, akit egyébként az első forduló előtt még nem zavartak ennyire a visszalépések. Az ellenzék másik legnagyobb pártjával, a DK-val kötött dacszövetsége sokak szerint a kisebb pártok kiszorítását célozta, akiknek így sokkal nehezebb dolguk volt, ha labdába akartak rúgni. Jakab arról sem beszélt, hogy Karácsonyék célja a visszalépéssel pont hogy a szavazatok maximalizálása, az ellenzékieknek ugyanis csak a 35 százaléka szavazott a DK jelöltjére, a 65 százalékuk nem. Dobrev Klára minden közvélemény-kutatás szerint messze a legelutasítottabb jelölt.

A visszalépés pusztán azt biztosítaná, hogy ne kelljen megosztaniuk azoknak a szavazataikat, akik ellenzik Dobrev jelölését.

Nehéz nem arra gondolni, hogy Jakab csak azért hangsúlyozza most ennyire az összefogás fontosságát, mert egyrészt be szeretné védeni legközelebbi szövetségét, a DK-t, másrészt nem szeretné, ha Márki-Zay személyében másik vezetőt kapjon a jobboldal az ellenzéken belül.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!