Eljárás indulhat az eltitkolt adatok miatt – Bírósághoz fordul az EP-képviselő!

A kormány tovább folytatja a titkolózást a covid-betegek oltottsági adatainak megismerésével kapcsolatban, ezért az MSZP EP-képviselője eljárást indít az üggyel kapcsolatban!

Hivatalosan is lejárt az Ujhelyi István közérdekű adatigénylésének megválaszolására törvényileg előírt tizenöt nap, azonban a szocialista politikusnak sem a minisztérium, sem Müller Cecília hivatala nem válaszolt, ezért a mai nappal bírósághoz és az adatvédelmi hatósághoz fordul az ellenzéki képviselő.

A csütörtökön tartott online sajtótájékoztatóján az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja rámutatott: annak ellenére, hogy a kormányzat folyamatosan közzéteszi az elhunytak életkorát és alapbetegségeit, a szerdai Kormányinfón mégis „kegyeleti okokkal” indokolták a covid-betegek oltottsági adatainak elhallgatását.

Ujhelyi emlékeztetett, hogy tizenöt nappal ezelőtt az EP szakbizottságának tagjaként hivatalos közérdekű adatigénylést nyújtott be a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, a Miniszterelnökségnek és az EMMI-nek, hogy megtudja: a jelenleg kórházban ápolt covid-betegek, illetve az elmúlt időszakban elhunytak közül hányan voltak és milyen vakcinával beoltva.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban vagy más európai tagállamokban teljesen természetes, hogy ezeket az adatokat közzéteszik; sőt, több olyan példa is van, ahol a beadott oltóanyagok típusát is közlik, ezzel is erősítve az oltásokba vetett bizalmat és az oltási hajlandóságot.

“Valami bűzlik ismét a kormányzat kommunikáció körül.

Ha abban egyetértettünk, hogy az oltás szükséges és az emberek tájékoztatása segíti az oltási kampányt, akkor érthetetlen, hogy ezeket az adatokat miért nem hozza nyilvánosságra a kormány. Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón igencsak megizzadt, mert láthatóan nem mondhatta el azokat az adatokat, amelyeknek egyébként a birtokában van” – fogalmazott Ujhelyi István, majd hozzátette:

a kormányzat furcsa titkolózásának leginkább egyetlen magyarázata lehet, mégpedig a kínai Sinopharm esetleges, az idősebb korosztályban kimutatott alacsonyabb hatékonyságának elrejtése.

“A kormány súlyos bűnt követett el azzal, hogy a kínaiak javaslata ellenére az idősebb korosztály egy részét a Sinopharmmal oltották át. Ha valóban ez a titkolózás oka, az súlyos politikai, erkölcsi és jogi kérdéseket is felvet. Az embereknek joga van tudni a tényeket! A kormány csak magát buktatja le azzal, hogy nem adja ki a kért adatokat” – fogalmazott az MSZP EP-képviselője.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!