Keményen egymásnak feszültek a jelöltek a második vitán, Karácsony és Dobrev az élen

Péntek este megtartották a miniszterelnök-jelöltek második tévévitáját az RTL Klubon.

A résztvevő miniszterelnök-jelöltek sorrendben:

  • Karácsony Gergely (LMP-MSZP-Párbeszéd),
  • Dobrev Klára (DK),
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom),
  • Jakab Péter (Jobbik)
  • és Fekete-Győr András (Momentum).

A vitán mindegyik jelölt 14 percet kapott, szabadon gazdálkodhatott az idejével, egy kikötés volt, hogy senki nem beszélhet egyben 14 percet.

A főbb témák:

  • járványkezelés
  • hatékony döntéshozatal vs. koalíciós viták
  • a melegek jogai
  • 13. havi nyugdíj
  • segély és a munka
  • a romák helyzete
  • rezsicsökkentés
  • Paks II
  • bevándorlás

Járványkezelés:

Dobrev azt mondta, a kormány járványkezelése miatt döntötte el végleg, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért, az volt az “utolsó csepp a pohárban”. Karácsony arról beszélt, ugyanazt csinálná országosan, amit a főváros csinált, melynek eredményeit méltatta. Márki-Zay a tesztelés és a kontaktkutatás fontosságára hívta fel a figyelmet, Jakab Péter szerint úgy lehetne a járványt mérsékelni, ha az oltásra buzdítjuk az embereket, de nem lehet kötelezővé tenni. Fekete-Győr  azt mondta, nem lezárásokra és korlátozásokra van szükség az újabb hullám megfékezéséhez, hanem arra, hogy minél több embert oltsanak be.

Hatékony döntéshozatal vs. koalíciós viták:

Itt több ponton is vita alakult ki a jelöltek között. Karácsony szerint a fővárosi nagykoalíció a példa rá, hogy össze tudná fogni a hatpárti koalíciót is. Fekete-Győr András Dobrevnek címezve azt mondta, szerinte a DK jelöltje esélytelen arra, hogy győzelemre vigye az ellenzéket, sokan ugyanis nem szavaznának a DK-ra, Gyurcsány Ferenccel és az őszödi beszéddel a háta mögött. Fekete-Győr inkább az új generációnak adná meg az esélyt. Dobrev erre úgy reagált: nem Fekete-Győr dönti el, ki legyen a jelölt, hanem a választók, akinek a bölcsességében bízik. Hozzátette: nem tervezi visszahozni a 2010 előtti kormányzást, mert “nincs időgépe”. Márki-Zay Fekete-Győrrel értett egyet, szerinte csak annak van esélye áprilisban, aki meg tudja szólítani a bizonytalanokat és a volt fideszeseket is. Jakab kifarolt a vitából, azt hangsúlyozta, hogy nem legyőzni kell egymást, hanem kiegészíteni.

A melegek jogai:

Fekete-Győr hangsúlyozta, ő volt az egyetlen jelölt, aki elment a pécsi Pride-ra a hétvégén, engedélyezné a melegházasságot, az örökbefogadást, és jogegyenlőséget akar. Jakab, csatlakozva korábbi homofób retorikájához, erre azt mondta, ő a “konzervatív álláspontot képviseli”, nem ért egyet a melegházassággal, szerinte bőven elegendő a bejegyzett élettársi viszony, az örökbefogadást pedig nem engedélyezné, mert egy gyereknek apa és anya kell, nem két apa, “vagy három”. Márki-Zay Fekete-Győrhöz csatlakozott, ő is kiáll a melegek jogegyenlősége mellett, egy olyan országban szeretne élni, ahol mindenki, még a fideszesek is vállalhatják homoszexualitásukat. Dobrev azt hangsúlyozta, az a fontos, hogy egy gyerek szerető családban nőjön fel, és ne árvaházban. Karácsony kiemelte, ő volt az első politikus Zuglóban, aki kirakta a Pride-zászlót a polgármesteri hivatalra, és az első főpolgármester, aki beszédet mondott a Budapest Pride-on. “A szexuális kisebbségek elleni támadás minden ember elleni támadás” – fogalmazott, és elmondta, hogy ő is támogatja a szexuális kisebbségek jogainak biztosítását.

Ezen a ponton másik síkra terelődött a vita, Fekete-Győr felhozta, hogy a DK miért támogatja Csongrádban a Jobbik korábban nyíltan homofób jelöltjét, aki genetikai hulladéknak nevezte a melegeket. Dobrev erre csak annyit mondott, higgyünk abban, hogy változhat az emberek véleménye. Karácsony erre felsorolta, mely jelöltek mögül kéne kifarolnia az ellenzéknek, ilyennek nevezte a Jobbik említett jelöltjét, valamint azt a borsodi jelöltet, akiről karlendítős fotó került elő egy holokauszt múzeumból. De ilyen a Momentum egyik budapesti jelöltje is, aki devizahitelesek tragédiájából nyerészkedett korábban, a DK jelöltje, akiről kiderült, hogy egy offshore-cég nevében járt el, és Tóth Csaba, az MSZP zuglói jelöltje, akitől Karácsony megvonta a támogatását.

13. havi nyugdíj:

Minden jelölt közölte, megtartanák a 13. havi nyugdíjat, ugyanakkor nem tartják elegendőnek, a nyugdíjak értékét növelni kell, a Fidesz ugyanis módszeresen elinflálta azt az utóbbi években.

Segély és a munka:

Jakab úgy emelné fel nettó 200 ezer forintra a minimálbért, hogy az ne fájjon a munkáltatóknak, ennek érdekében a vállalkozóknak adó- és járulékcsökkentést adna. Fekete-Győr első lépésben a kezdő tanári fizetést nettó 250 ezer forintra, az átlagfizetés szintjére emelné, a tapasztaltabb tanárokét pedig 270 ezerre. Az ápolók bérét szerinte az orvosi béremelés 60 százalékára kell felzárkóztatni. Márki-Zay szerint a közmunkások bérét nem szabad megemelni, mert akkor még kevésbé akarnak majd visszatérni a munkaerőpiacra. Karácsony szavaira reagálva azt is elmondta, hogy a béremeléstől nem fog pozitív spirál beindulni.

A romák helyzete:

Jakab szerint a kormány szándékosan tartja nyomorban az embereket, mert ők négyévenként örülni fognak egy szatyor élelmiszernek. Olyan országot szeretne, ahol nem éri meg bűnt elkövetni, és a tanulás és a munka gyümölcséből meg lehet élni. Márki-Zay felvetést intézett a jelöltekhez, hogy a lista első 30 helyén biztosítanak legalább 3 helyet roma jelölteknek. Fekete-Győr arról beszélt, hogy nagyon nehéz felzárkózni Magyarországon, ezért az új magyar kormánynak partnerként kell tekinteni a civil szervezetekre, hogy közösen segítsék a rászorulókat. Karácsony szerint is borzasztó nyomor van, és úgy gondolja, csak az oktatás az, amely ezt fel tudja számolni.

Rezsicsökkentés:

Márki-Zay szerint akkor van esély hogy a környezevédelmi beruházások megtérüljenek, ha a piaci körülményeket minél szélesebb körben bevezetjük. A mai rendszert nem lehet gyorsan eltörölni. Fekete-Győr szerint a rezsicsökkentéshez az kellene, hogy minden évben 100 ezer házat korszerűsítsenek energetikailag, és 50 ezer lakossági napelemrendszert kellene installálni a házak tetejére. Jakab panelprogramot indítana, szerinte szigetelni és megújuló forrással kell ellátni a lakásokat. Dobrev is panelprogramról és társasházfelújításról beszélt, és hangsúlyozta, hogy rezsiminimumot kell szabni és jelentősen csökkenteni kell a rezsit tömegek számára. Karácsony szerint az energiafogyasztás csökkentéséhez kell hozzásegíteni az embereket, a kisfogyasztók rezsikiadásait pedig semmiképpen nem lehet növelni.

Paks II:

Karácsony a “hazaárulás netovábbjának” nevezte a projektet, szerinte korszerűtlen technológia, és nem szabad eladósodni orosz érdekeknek. Fekete-Győr szerint a Momentum a megújuló energiákat akar, ők a szélerőműben hisznek. Jakab szerint először fel kell oldani a 30 évre titkosított szerződést, és meg kell ismerni a gazdasági részleteket, utána lehet döntést hozni. Márki-Zay Péter egyetértett Jakabbal, szerinte nem lehet szélenergiával kiváltani az atomerőművet, inkább energiacsökkentésre lenne szükség. Dobrev határozottan ellenzi a Paks II-t, szerinte ki lehet váltani az atomenergiát.

Bevándorlás:

Jakab az önálló határőrség visszaállítását támogatna. Szerinte a magyar munakerő védelmében be kell vezetni a magyar kvóta intézményét, ami azt takarná, hogy csak olyan cégeket támogasson a kormány, amelyek vállalják, hogy többségében magyar munkaerőt alkalmaznak. Fekete-Győr szerint a közös határvédelem, a Frontex megerősítése, a közös uniós hadsereg, és a titkosszolgálatokkal való együttműködés megerősítése lenne a megoldás. A határkerítést megtartaná, csakúgy mint Márki-Zay, aki viszont úgy gondolja, a bűnöző migránsoknak (akiket a Fidesz befogadott) menniük kell. Dobrev is a kerítésre tette le a voksát, és hangsúlyozta, hogy ő sem támogatja az illegális bevándorlást. Karácsony szerint el kell választani a gazdasági típusú bevándorlást – amire Magyarországnak nincs szüksége – és a tragédiák elől menekülőket. Szerinte olyan országot kell teremteni, ahová érdemes a külföldön élő magyaroknak hazajönni.

A vita végén az RTL megbízásából a Závecz Research gyorsfelmérést végzett, hogy ki nyerte a vitát. Az alábbi eredmények jöttek ki:

  • Arra, hogy ki nyerte a vitát, 31 százalék Dobrev Klárát, Karácsony Gergelyt 24, Márki-Zay Pétert 18 százalék látta győztesnek. Jakab Péter 11, míg Fekete-Győr András 4 százalékot kapott, 12 százalék nem válaszolt a kérdésre.
  • Arra, hogy kit láttak meggyőzőbbnek, 30 százalék Dobrevre voksolt, a második 25 százalékkal Karácsony Gergely, majd Márki-Zay Péter 22, Jakab Péter 10, Fekete-Győr András 7 százalékot kapott, 6 százalék nem adott választ.
  • Arra, hogy szándékában áll-e részt venni az előválasztáson, a válaszadók 63 százaléka azt válaszolta, hogy már szavazott, 29 százalék pedig tervezi, hogy elmegy. 5 százalék azt közölte, hogy nem szavaz, 3 százalék nem adott választ a kérdésre.
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!