A pofátlanság netovábbja, mivel magyarázta a Jobbik jelöltje vállalhatlan fotóját

Közfelháborodást váltott ki tegnap egy fotó, melyen Farkas Péter Barnabás, a Jobbik borsodi előválasztási jelöltje egy náci karlendítésre emlékeztető mozdulatot tesz egy zsidóüldözést bemutató lengyelországi múzeumban.

Az atv.hu kereste Farkast a fotó ügyében, aki meglehetősen cinikus válasszal hárította a vádakat. Azt mondta:

A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként, a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet-rekonstrukció (díszlet) előtt fotózkodtunk. A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre. A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni.

Farkas arról nem beszélt, hogy ha valóban csak közelebb akarta inteni a társait, miért fordította ki hozzá a tenyerét, és miért nézett nyílegyenesen úgy a kamerába, mosolyogva, mint ahogy egy rendes fotóhoz szokott az ember? Az sem világos, hogy amennyiben tényleg csak egy csoportkép elkészítése előtt kapták le véletlenül Farkast, mi lett a csoportképpel? Miért nem mutatja be, amivel tisztázhatná magát?

Farkas “magyarázata” a Momentumot sem győzte meg, csütörtök délután közleményben közölték, hogy

nem támogatják tovább a Jobbik jelöltjét.

A párt úgy fogalmazott:

A Momentum az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálja, így nem tudunk olyan személlyel értékközösséget vállalni, aki ilyen jelképeket használ. A Momentum elhatárolódik Farkas Péter Barnabástól és az ellenzéki előválasztáson nem támogatja a továbbiakban a kampányát.

A Magyar Zsidó Hitközösségek Szövetsége (MAZSIHISZ) sem volt elragadtatva a magyarázattól. Azt írták, bár az igazságot nem tudják kideríteni a fotóval kapcsolatban, azt javasolják Farkasnak, hogy

a jövő héten látogasson el a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs központba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan.

Farkas a Momentum bejelentésére nem, a MAZSIHISZ-ére viszont reagált. Azt írta: a meghívást megtisztelőnek tartja, és a legnagyobb örömmel elfogadja, és nemcsak annak a sajnálatos ügynek a kapcsán, ami most felkavarta a kedélyeket, hanem mint volt múzeumigazgató is, hiszen a lengyelországi múzeumot is ezért látogatta meg, ahol az ominózus kép készült.

Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem

– fogalmazott a politikus.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!