Kitálaltak a kormány diplomatái: megdöbbentő történetet meséltek el Rogánról

Fotó: Veres Viktor

Megdöbbentette a nagyköveteket Rogán Antal augusztus végi előadása

– értesült több forrásból a Népszava.

Rogán azon a találkozón vett részt, amit évente kétszer rendeznek a diplomatáknak, és amelyen eszmét cserélnek, meghallgatják a kormány illetékes tagjait és a szakértők előadásait az aktuális kérdésekről. A legutóbbi találkozón Szergej Lavrov orosz külügyminiszter volt a díszvendég, de több kormánypárti politikus, köztük Varga Mihály pénzügyminiszter és Rogán Antal propagandaminiszter is beszédet mondott.

A lap szerint már Varga megjelenése is szokatlannak hatott, amit azonban Rogán előadott, az teljesen megdöbbentette a nagyköveteket.

Olyan eligazítást tartott, mintha a Fidesz kampányszervezőinek beszélt volna. Szóba került, hogy meddig tart a választók memóriája, hogy mit kell majd nekik a kampányban sulykolni; hogy bárki is lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, mindenkire úgymond rákészültek

– mesélte a Népszavának az egyik forrás.

De negatív módon beszélt a „hazai és a nemzetközi baloldalról” is, azt sugallva, hogy ezzel szemben is meg kell nekik védeniük Magyarországot. Rogán szerint szoros eredmény születhet 2022-ben, de a kormány optimista, mert a gazdaság növekedése meghaladhatja akár a nyolc évvel ezelőttit is.

Ez az előadás példátlan volt, ilyen nagyköveti értekezleten még nem hangzott el

– fogalmazott az egyik diplomata.

Egy kormánytag viszont megvédte Rogánt az eligazítás kapcsán, szerinte 2022-ben teljesen természetes, hogy a diplomatáknak is ki kell venniük a részüket a politikai csatákból.

Ma már a nemzetközi politika is annyira polarizálódott, hogy egy nagykövet sem tudja megúszni, hogy időnként ne ideológiai alapon cselekedjen, elvárt a kormányhoz való lojalitás ilyen téren is. Akinek ez nem tetszik, az ne legyen ma diplomata. Ez már nem az a kor, amikor eltartott ujjal lehet szép cikkeket írni világlapokba és vacsorákon eszmét cserélni, bele kell állni a politikai küzdelmekbe is

– magyarázta a kormánytag a lapnak.

Az ügy kapcsán a Népszava megkereste a Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóosztályát, de az nem válaszolt a megkeresésre.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!