Bocsánatkérésre szólították fel Jakab Pétert: túl messzire ment a megjegyzésével

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sokan úgy értékelték, túl messzire ment tegnap Jakab Péter, amikor az azonnali kérdések órájában azt mondta Orbán Viktornak:

Úgyhogy azt mondom Önnek miniszterelnök úr, hogy így a vége felé Ön is fogja kicsit vissza magát, mert a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória.

A homofóbkampány közepén a melegközösséget egy otromba vicc csattanójának használó, nemi erőszakkal viccelődő politikus “poénján” sokan felháborodtak, köztük a Budapest Pride, ami kedd reggeli bejegyzésében

bocsánatkérésre szólította fel a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét.

A Pride azt írta: ha Jakab Péter kormányváltás mellett rendszerváltást is ígér, az első feladata elhagyni a buzivicceket és a szexuális erőszakot relativizáló vicceket. A Pride szerint a homofóbia nemcsak a meleg férfiakra, de a heteroszexuálisokra is hatással van, őket is arra kényszeríti, hogy megfeleljenek a tradicionális nemi szerepeknek, ami alá-fölérendeltségi viszonyt teremt a férfiasság és a nőiesség között. A férfiakhoz értéktöbbletet, a nőkhöz értékhátrányt rendel, a meleg férfiakat pedig a nőkkel egy szintre helyezi.

Ennek a sztereotipizálásnak borzasztóan sok káros hatása van: egyrészt egy egész életre megüzeni minden férfinak, hogy mindent meg kell tenniük az ellen, hogy nőiesnek lássák őket, hiszen akkor a társadalom úgy fog bánni velük, ahogy a nőkkel és a meleg férfiakkal. Ezáltal sokan kivonulnak a gyereknevelés, a háztartásvezetés és a gondoskodási feladatok végzéséből, teljesen a nőkre hárítva azt, megtanulják elrejteni az érzelmeiket és nem kimutatni a gyengeségeiket. A heteroszexuális és a meleg férfiak ugyanúgy rettegni fognak attól, hogy melegnek nézik őket, hiszen a meleg férfiakat bántják, megalázzák, kinevetik. A magyar férfiak körében is kiemelkedően magas az alkoholizmus, a depresszió, a mentális betegségek és az öngyilkosság aránya. Ezt a problémát megoldani kell, nem káros sztereotípiákkal elmélyíteni

– írta a szervezet a posztban.

Azt is elmondták ugyanakkor, hogy Jakab nemcsak homofób alapon viccelődött, hanem eggyel tovább is ment: a szexuális erőszakot is vicc tárgyává tette. A Pride kiemelte: Magyarországon évente 40-50 nőt öl meg a partnere. Minden ötödik magyar nő olyan családban nő fel, ahol az apja verte az anyját. A meggyilkolt nőket az esetek több mint felében partnere vagy volt partnere ölte meg. A nők elleni erőszak helyzetére gyakorlati és számottevő megoldást nyújtott volna az Isztambuli Egyezmény, amit a magyar kormány elutasított, ráadásul a kilépést jól rákente a menekülőkre és az LMBTQ emberekre.

Jakab Péternek nem viccelődnie kell a szexuális erőszakon, hanem éjt nappallá téve a visszaszorításán dolgoznia

– írta a szervezet, megjegyezve: a közös ellenzéki értéknyilatkozat elítéli a gyűlöletpropagandát, valamint a hatpárti koalíció elköteleződött abban, hogy nem támogatnak olyan jelöltet, aki emberi méltóságot sértő kijelentéseket tesz. A Jobbik Magyarországért Mozgalom “szociálisan érzékeny keresztény néppártként” definiálja önmagát és elvi nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy elítélik a keresztény tanítással ellentétes gyűlöletkeltést, kiemeli az esélyegyenlőséget és hogy “senkit nem hagynak hátra”, fontosnak tartja az egyén szabadságát.

Felszólítjuk Jakab Pétert, hogy tartsa be az általa is elfogadott közös ellenzéki értéknyilatkozatot és a pártja elvi nyilatkozatát

– fogalmaztak a posztban.

Jakab megjegyzése nemcsak a Budapest Pride-ot háborította fel, hanem Ceglédi Zoltán politikai elemzőt is, aki Facebook-oldalán adott hangot felháborodásának. Szó szerint idézzük, amit írt:

HÁT EZ FRENETIKUS!!!! NEM BÍROK MAGAMMAL!!! HÁT ÉRTED, ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉRTED, AZT MONDTA A JAKAB AZ ORBÁNNAK A PARLAMENTBEN, HOGY A BÖRTÖNBEN
MEG!
FOGJÁK!!
BASZNI!!!
ERŐSZAKKAL!!!
Hát leesek a székről, úgy mosolygok, ez egyszerre milyen kifinomult humor, és milyen elmés, és még jogvédői szemmel is mennyire helyes, homoszexuális nemi erőszakot ígérni a börtönben, ez igen, igazi nagybetűs RENDSZERVÁLTÁS jön.
Tényleg, komolyan, nektek még ez is belefér?
Bele, persze, bármi.

A Mérő Vera emberi jogvédő által vezetett Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nevű Facebook-oldal is tiltakozását fejezte ki. Ők azt írták:

Szégyen. Különösen a transznemű embereket ellehetetlenítő 33-as paragrafus, és az egész homofób propaganda örvényében, a fogvatartottak jogairól, és az őket érő szexuális erőszakról nem is beszélve. Ezt kár volt, borzasztóan nagy kár volt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!