Orbán saját magát is alulmúlta az ülésnyitón: “Brüsszel hátbalőtte Magyarországot”

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Orbán Viktor hagyományos szezonnyitó beszédével kezdődött meg hétfőn az őszi parlamenti ülésszezon.

Orbán a beszéd elején kiemelte: lesz negyedik hullám, ami ellen az egyetlen hatékony védőeszköz a vakcina. Szerinte a vírus ellen csak az oltás működik, a harmadik hullámot is ezzel győztük le. Viszont csak akkor védhetjük meg életünket és a szabadságunkat, ha oltatjuk magunkat a miniszterelnök szerint. Javasolta ugyanakkor az Országgyűlésnek a rendkívüli jogrend és a vészhelyzet év végéig való meghosszabbítását is.

A gazdaság teljesítménye kapcsán elmondta, meghaladja a járvány előtti szintet, ez az EU-s országok legtöbbjénél még csak későbbre várható. A miniszterelnök szerint a kormány gazdaságélénkítő intézkedései működnek, így elérhetjük az 5,5 százalékos növekedést is.

Az intézkedések kapcsán a hitelmoratórium meghosszabbítását, és a jövő év eleji SZJA-visszatérítést emelte ki, valamint a 13. havi nyugdíj visszaépítését (amiből jövőre még csak egy hetit emelnek vissza – a szerk.) Azt is elmondta, hogy a 25 év alattiaknak 2022-től nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Tárgyalnak a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emeléséről is, már közel a megállapodás.

A külpolitikára is kitért a beszédében: az afganisztáni események kapcsán azt mondta, Magyarország az USA-t segítve vett részt a háborúban, velük együtt is jöttünk ki. Majd a migrációra terelte a szót, a szokásos paneleket hangsúlyozva, miszerint a határokat meg kell erősíteni. Itt már behozta a képbe Brüsszelt is, aki szerinte

“hátba lövi” a magyarokat a migránsok beengedésével.

Orbán szerint Brüsszel árulást követ el, de a magyar kormány “minden politikai nyomás ellenére meg fogja védeni Magyarország határait a migránsokkal szemben”.

Szóba hozta a homofób-törvényt is. Brüsszel szerinte nemcsak a migrációval, hanem a “gyermekvédelmi” törvény miatt is támadást indított “Magyarországgal” szemben. Követeléseiket abszurdnak nevezve úgy fogalmazott, azok ellenkeznek a magyar közfelfogással, Brüsszel szerinte ki akarja venni a szexuális nevelést a szülők kezéből, és politikai aktivisták kezébe akarja adni (természetesen erről szó sincs, az Európai Bizottság a homoszexuálisokat diszkrimináló passzusok miatt indított kötelezettségszegési eljárást, mivel azok nyíltan ütköznek a Magyarország által is vállalt közös uniós értékekkel).

Orbán a beszéd végén a külgazdasági ügyeket összegezte. Elmondta, a kormány tárgyal az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról, melynek késleltetése Orbán szerint “súlyosan sérti a tisztességes verseny alapelvét”. Követelte, hogy a Bizottság “hagyjon fel a megkülönböztetés politikájával” (erről sincs szó, a Bizottság csak nem látja biztosítottnak, hogy a kormány szabályosan fogja felhasználni a forrásokat, és nem rakja zsebre a klientúrájának). Itt volt egy érdekes pont: Orbán lényegében beismerte, hogy a múlt heti példátlan devizahiteleket

az uniós források kipótlására vették fel.

Ezt mi is felvetettük múlt héten, amikor először hallottunk a kölcsönről. Orbán beismerése megerősíti, hogy alaposan eltaktikázta magát, nem számolt azzal, hogy Brüsszel tényleg beválthatja a fenyegetését a források megvonásáról. Pechjére erre a választások előtt kellett rádöbbennie.

Orbán beszédére az ellenzéki frakcióvezetők is reagáltak, Kövér László reakciója mindent vitt:

Gyurcsány és Jakab keményen beleálltak Orbánba a beszéde után: Kövér reakciója mindent vitt

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!