Volt republikánus elnökjelölt bírálta Orbánt: “Szétlopja Magyarországot a haverjainak”

Mitt Romney, aki a republikánusok elnökjelöltje volt 2012-ben Barack Obama ellen, az amerikai alkotmányosságot és jogállamot fenyegető potenciális veszélyekről tartott beszédet pénteken, melyben súlyos kritikával illette az Orbán-rendszert.

“Magyarország, mint minta?” – tette fel a kérdést, utalva arra, hogy Tucker Carlson, a Fox News szélsőjobboldali műsorvezetője augusztusban az Orbán-rendszert ajánlgatta az amerikai jobboldal számára követendő példának.

Romney kemény példákkal indokolta, miért nem tekinthetnek Orbánra példaként:

Orbán cenzúrázza a médiát az országában, figyelmen kívül hagyja a nép akaratát a választásokon, vagyont halmoz fel magának és a haverjainak. Magyarország a fejlett világ legkevésbé szabad, legkevésbé demokratikus országai közé tartozik

– fogalmazott.

Jelzi, Amerikában is mennyire teret nyerni látszanak a szélsőséges eszmék a jobboldalon, hogy Romney azon utolsó politikusok közé tartozik, akik még szembe mernek szállni Donald Trump volt amerikai elnökkel. Trump néhány héttel ezelőtt méltató levélben válaszolt Orbánnak egy a magyar miniszterelnök által küldött levelére. Ehhez képest fogalmazott meg most súlyos kritikát Romney, aki Trump előtt négy évvel volt a republikánusok elnökjelöltje. Beszédében többször utalt a Trump által jelentett fenyegetésre, külön kiemelve a január 6-i, több halálos áldozattal járó capitoliumi zavargásokat, melyet a volt amerikai elnök gerjesztett azzal a hazugsággal, hogy a demokraták elcsalták a választást. Beszédes, hova süllyedt alig pár év alatt az amerikai jobboldal, hogy már a Trump-féle politikusokat preferálják a Romney-féle jobboldali demokratákkal szemben.

(Telex nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!