Megkezdődött az ellenzéki előválasztás: összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

Forrás: hvg.hu

Szombaton megkezdődött az ellenzéki előválasztás, szeptember 18. és 26. között várják személyesen és online a szavazatokat.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

Az előválasztás menete

2021. szeptember 18., szombat 8:00 és szeptember 26., vasárnap, 20:00 között rendezik az ellenzéki előválasztás első fordulóját, ekkor egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre és miniszterelnök-jelöltekre szavazhatunk.

A második forduló október 4., hétfő 8:00 és október 10., vasárnap 20:00 között zajlik, itt már csak az első fordulóból továbbjutó három miniszterelnök-jelöltre lehet voksolni, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50%-át.

Kikre lehet szavazni?

  • Dobrev Klára (DK),
  • Fekete-Győr András (Momentum)
  • Jakab Péter (Jobbik)
  • Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP)
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)

Az egyéni jelöltek listáját ITT tudják megtekinteni.

Ki szavazhat?

Az előválasztáson részt vehet mindenki, aki 2004. április 1-je előtt született, magyar állampolgár, és van magyarországi állandó bejelentett lakhelye.

Hol lehet szavazni?

Személyesen a szavazópontokon (nagyrészt közterületen felállított sátrakban, kisebb részt irodákban, zárt helyiségekben) lehetséges.

A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, ami a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, és egy másikat a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum 1-1 főt választhat ki.

A szavazópontok listáját ITT tudja megtekinteni.

Interneten is lehet szavazni, szeptember 13-tól már elő lehet regisztrálni és időpontot lehet választani a szavazásra ide kattintva.

FRISSÍTÉS:

Szombat délután közleményt adott ki az Országos Előválasztási Bizottság, melyben közölték, hogy több lépcsős támadás érte az előválasztás háttérrendszerét, ezért hétfőig fel kell függeszteni a szavazást. A részletekről itt írtunk:

Több fronton megtámadták az előválasztást, hétfőig felfüggesztik a szavazást

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!