Kijátszotta Orbán bábját a világhírű rendező: az üldözött diákoknak adja a NER pénzét

A FreeSzFE-nek adja a Vidnyászkyéktól kapott pénzt a világ egyik leghíresebb rendezője

értesült a 444.

Robert Wilson, a Vidnyánszky Attiláék által szupersztárnak és a színházi élet koronázatlan királyának nevezett rendezőre hónapok óta várt a NER. Budapestre látogatását több hónapos felvezetés előzte meg, mely során szuperlatívuszokban beszéltek a rendezőről. Wilsont a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra, vagyis a MITEM-re hívták meg, ami tegnap kezdődött meg a Nemzetiben. A program szerint az ő videóinstallációja nyitja a fesztivált, és az első két napon az ő Oidipusza van műsoron.

Igen ám, csakhogy Wilson a rendezvény előtt bejelentette, hogy

mégsem jön Budapestre, az SZFE-sek helyett az egyetemről távozni kényszerült hallgatókkal beszélget majd, és a MITEM-es honorja felét is a FreeSZFE-nek adja.

Wilson a 444-nek megküldött közleményében azt írja: büszke rá, hogy Oidipusz című produkcióját bemutatják Budapesten, és hogy megoszthatja ezt a tapasztalatot “ennek a gyönyörű városnak a lakóival”. Arról viszont mély szomorúsággal értesült, hogy

Magyarország kormánya korlátozza a művészet és az oktatás szabadságát. Az SZFE tavaly kivitelezett, úgynevezett modellváltása antidemokratikus támadás volt az egyetem autonómiája ellen

– írta Wilson, hozzátéve: állampolgári kötelességének tartotta kijelenteni, hogy nem ért egyet az oktatási és művészi függetlenség megcsonkításával, ahogy azzal sem, ha túl nagy hatalom összpontosul kevesek kezében.

Ezért a MITEM-től kapott alkotói tiszteletdíjam felét a FreeSZFE Egyesületnek adományozom, amely a regnáló kormány támogatása és hivatalos elismerése nélkül nélkül folytatja oktatási tevékenységét. Továbbá a következő hetekben részt veszek a FreeSZFE hallgatóival folytatott beszélgetésben. Őszintén remélem, hogy a FreeSZFE továbbra is támogatást kap szerte a világból, és ami még fontosabb, hamarosan újra egyetemként ismeri el a magyar kormány

– jelentette be a rendező.

Jelzi, mekkora pofoncsapásként érhette Vidnyánszkyékat Wilson váratlan döntése, hogy a visszamondást egy hazugsággal indokolták. A MITEM honlapján egész pénteken az volt a vezető hír, hogy “Robert Wilson nem tud eljönni Budapestre”, a döntésre azonban egy egészen más okot adtak:

Tegnap kaptuk a hírt, hogy orvosai tanácsára, egészségügyi okokból Robert Wilson nem tud eljönni Budapestre. A rendező jelenleg Párizsban tartózkodik és folyamatosan kapcsolatban van a Nemzeti Színházban próbáló társulattal, nagyon sajnálja, hogy nem lehet itt ezen a számára fontos eseményen.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!