Történelmet írt az ellenzék: 15 év után először rendeztek miniszterelnöki vitát

Forrás: Népszava

Vasárnap este 15 év után megtartották az első miniszterelnök-jelölti vitát Magyarországon, az ATV szervezésében. A vitán azok a jelöltek vehettek részt, akiknek sikerült legalább 20 ezer aláírást összegyűjteniük (Pálinkás József így kiesett).

Ők sorrendben:

  • Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje, főpolgármester
  • Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere
  • Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, elnöke
  • Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje, EP-képviselője
  • Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, elnöke

A vita három nagy témakör köré szerveződött:

  • Mitől lesz Magyarország sikeresebb és gazdagabb ország?
  • Hogyan lesz Magyarország egészségesebb és okosabb ország?.
  • Hogyan lesz Magyarország tisztább és rendesebb ország?

Először azt kérdezték, mi lenne az a három teendő, amit miniszterelnökként először meghoznának.

  • Jakab Péter: hatályon kívül helyezné azokat a törvényeket, amik lehetővé tették a pártállam kiépülését, csatlakozna az Európai Ügyészséghez, azonnali intézkedéseket hozna az egészségügyben.
  • Márki-Zay Péter: szakértői kormányt akar, felszabadítaná a médiát, a bíróságot és az ügyészséget, ezen felül csatlakozna az Európai Ügyészséghez, és rendezné a béreket.
  • Karácsony Gergely: lehívná a 6 ezer milliárdos uniós segélycsomagot, zárolná a NAV-val a közpénzekből gazdagodók számláit, módosítaná az Alaptörvényt, hogy ne arra kelljen esküt tenni.
  • Fekete-Győr András: átadná a “Karmelita kolostor kulcsait” a Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének, visszavonná a homofób-törvényt, beengedné a sajtót a parlamentbe.
  • Dobrev Klára: vaskos intézkedéssorozattal állna elő, amivel elszámoltatná a fideszeseket, és a többség számára kedvező gazdaságpolitikába kezdene.

A műsorvezető rákérdezett, hogy az elszámoltatási ígéretek mennyire illeszthetők bele a jogállami keretekbe.

Jakab szerint az nem illeszthető be, hogy jogállami keretek között nem számoltatják el a tolvajokat. Karácsony szerint van lehetőség a NER-vagyonok törvényes zárolására, Dobrev kimondaná, hogy az Alaptörvény alkotmányellenes.

Gazdaságpolitika:

Dobrev szerint a gazdaságpolitika középpontjába vissza kell helyezni az embert, Jakab megduplázná a családi pótlékot, bérlakásépítést támogatna, felzárkóztatná a béreket, Márki-Zay felszámolná a korrupciót, és tisztességes adópolitikát hozna létre, Karácsony adómentessé tenné a minimálbért, szociális minimumot vezetne be, Fekete-Győr pedig 4 napos munkahetet vezetne be, bevezetné az eurót, és rugalmas nyugdíjrendszert dolgozna ki.

Némi vita alakult ki az adórendszer kapcsán, Márki-Zay szerint a kormány érdemére lehet írni, hogy csökkentette a munkát érintő adóterheket, Karácsony nem értett egyet, szerinte a kiskeresetűeket ugyanúgy sújtják a terhek. Márki-Zay kritizálta Karácsonyt, amiért csak megadóztatná az oligarchákat, ezzel szemben ő elkobozná a vagyonukat. Karácsony itt kijavította, hogy azokra a jövedelmek megadóztatására gondolt, amelyeket tisztességesen szereztek.

Jakab arról is beszélt, hogy csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, valamint visszaigényelhető áfát szeretne, Fekete-Győr pedig átírná a munka törvénykönyvét, mert most a munkáltatók nem kötelesek továbbképezni a munkavállalókat, ha megszűnik egy munkahely.

Egészségügy, oktatás:

  • Fekete-Győr finn modellt szeretne az oktatásban, az egészségügyben pedig szorgalmazná, hogy ha az állami rendszer nem képes ellátni a betegeket, akkor az állam vásároljon a magánegészségügyben ellátást az adófizető polgároknak.
  • Dobrev szerint nincs értelme finn modellről beszélni, amíg nincs tanár, több orvost, és pedagógust szeretne, amihez béremelésre van szükség.
  • Jakab visszaemelné 18 évre a tankötelezettséget, rendezné a béreket az egészségügyben és az oktatásban, az egészségügyre a GDP 6 százalékát fordítaná.
  • Márki-Zay felzárkóztatást szeretne a két területen, kompetenciaalapú oktatást szorgalmazna.
  • Karácsony is a béremelést tartja fontosnak, az egészségügyben kimondaná a kötelező és egységes kockázatvállalás elvét, az oktatásban a kritika, a kooperáció és a kreativitás értékeit helyezné előtérbe.
  • Fekete-Győr ingyenessé tenné az első diplomát, Fudan helyett Diákvárost szeretne.

Jakab Pétert megkérdezték a homofób-törvényről. Ígéretet tett rá, hogy visszavonná a homoszexuálisokat érintő részeket. A pedofilokkal szemben ugyanakkor keményebben lépne fel, mint a Fidesz, kémiai kasztrálást akar, amiről tudja, hogy nem élvez egységes támogatást az ellenzéken belül.

Jogállamiság:

Karácsony népszavazással alkotna új alkotmányt, Fekete-Győr szerint Hadházy Ákos-szerű figurákra lenne szükség, ezért sem érti, miért állt be az ellenzék Tóth Csaba mögé Zuglóban. Vitatársai ez utóbbival nem értettek egyet, Jakab Péter szerint többre van szükség Tóth elítéléséhez a sejtetésnél. Dobrev azonnal felszámolná a kétharmados törvényeket, Jakab eltörölné a mentelmi jogot, Márki-Zay megszabadítaná az ügyészséget Polt Pétertől.

A műsorvezető rákérdezett, mivel érvelnének maguk mellett a többiekkel szemben a jelöltek.

  • Márki-Zay: a vidék és a bizonytalanok támogatása nélkül nem lehet legyőzni Orbánt, ő bizonyította Hódmezővásárhelyen, hogy mindenkit meg tud szólítani.
  • Karácsony: a győzelemhez közös nevezőre van szükség, amire szerinte ő a legalkalmasabb, ezt bizonyítja, hogy megválasztása óta egyben tartja a fővárosi ellenzéki koalíciót.
  • Fekete-Győr: ha új embereket szeretnének látni a politikában, válasszák a Momentum jelöltjeit, és szavazzanak rá az előválasztáson.
  • Dobrev: Orbán rendszerét nem csak leváltani kell, de kormányozni is tudni kell utána, amire szerinte ő a legalkalmasabb.
  • Jakab ígéretet tett rá, hogy lemond a miniszterelnöki posztjáról, ha nem sikerül 30 év után végre véghez vinnie az elszámoltatást.
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!