Komoly figyelmeztetés érkezett Orbánnak – ez vár rá is, ha tovább kekeckedik

Sajnos hozzá kellett szoknunk, hogy hazánk és Lengyelország lett az EU két fekete báránya, de míg Lengyelország esetében csak egyes döntéseket kritizálnak, addig Magyarország esetében az egész kialakult rendszerrel van a probléma. Most egy olyan lépést tett az EU, amire eddig még nem volt példa, és ez intő jel kell legyen Orbán számára is.

A tavaly év végén úgy látszott, az EU-nak egyszerűen nincs eszköze arra, hogy megvonja a támogatásokat azoktól a tagországoktól, ahol nem tartják be az EU alapértékeit. A  jogállami mechanizmust még mindig nem tartja késznek erre a bizottság,  további módosításokat várnak, ezért nem is fogják alkalmazni. Ám most mégis az látszódik, hogy Lengyelország komoly összegektől eshet el, amennyiben nem teszi rendbe az igazságszolgáltatási rendszerét.

A bírói függetlenségét erősen veszélyezteti a mostani reformjukkal bevezetett fegyelmi kamara, amely büntethetné a bírákat a döntésükért. Erről azonban az Európai Bíróságnak -mint a legfelsőbb EU-s szervnek – már van döntése, miszerint  a fegyelmi kamarát át kell alakítani. A lengyel kormány azonban ezidáig fittyet hányt a döntésre. Az Európai Bizottság most bekeményített, és jól láthatóan nem enged az álláspontjából a lengyelekkel szemben, és

arra kérte az Európai Bíróságot, hogy bírságolja meg a lengyel kormányt

azért, mert nem teljesítette a bíróság döntését. A bírság a gyakorlatban azt jelentené, hogy naponta bizonyos összeget vonnának el a Lengyelországnak járó támogatásokból, ami egészen addig folyna, amíg a lengyel kormány nem teljesíti a bíróság döntését, és nem számolja fel a mai formájában a fegyelmi kamarát. Mindemellett, azt is kijelentették, hogy amíg nincs jogállami reform,

Lengyelország az uniós segélycsomag támogatásaiból sem fog pénzt kapni.

Mindez hatványozottan lehet érvényes a magyar kormányra nézve is, és ha elindították Lengyelországgal szemben a bírságokat, akkor következhet Orbán számonkérése, ami anyagilag és politikailag is igen csak fog fájni Orbánnak a választások előtt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!