Akkorát ferdített Rétvári az oldalán, hogy még a saját követői is nekiestek

A hvg.hu szúrta ki Rétvári Bence hétfői bejegyzését, melyben az államtitkár a KSH egy statisztikájával próbálta bizonygatni, hogy tévednek azok, akik tanárhiányról beszélnek a közoktatásban, 2010-hez képest ugyanis 87-ről 96-ra nőtt az ezer tanulóra jutó pedagógusok száma.

Rétvári szerint mindez azt eredményezi, hogy több egyéni figyelem jut a diákokra, ezáltal sokkal jobban nyomon követhető előrehaladásuk, tehetséggondozásuk, de több segítség juthat a felzárkózáshoz is.

A baloldal most folyamatosan arról beszél, hogy több pedagógusra lenne szükség, miközben saját kormányzásuk idején elbocsátottak 15 ezer pedagógust, a megmaradóktól elvettek egyhavi bért, 381 helyen vonták meg a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét és tandíjassá tették a pedagógus képzést

– írta a politikus.

Hogy tényleg ennyire fenékig tejfel-e a helyzet az oktatásban, azt némiképp árnyalja, hogy a lap szerint a Rétvári által megadott KSH-adatokból egyáltalán nem következik, hogy ne lenne tanárhiány. Sokkal inkább azért növekedhettek az arányok az elmúlt 10 évben, mert a gyereklétszám csökkenése gyorsabb volt, mint a tanárok számának csökkenése (ezért jöhetett ki a fenti érték), az osztályok száma ugyanakkor nem vagy alig csökkent. Egy osztályt akkor is el kell látni, ha abban átlag 36-an ülnek, és akkor is, ha csak 32-en, vagy 25-en. A hvg.hu szerint így nagyjából ugyanannyi pedagógusra lenne szükség most is, mint korábban.

Már csak azért is erősen megkérdőjelezhetőek a Rétvári által közölt adatok, mert a szakszervezetek augusztus végén azt közölték, hogy

több mint tízezerrel több pedagógusra lenne szükség, hogy meglegyen a szükséges létszám.

A sikerpropaganda és a valóság közti ellentét olyannyira bántotta a szemét a kommentelőknek is, hogy sokan haragosan számon kérték Rétvárit a ferdítés miatt. Annyi kritikus kommentár érkezett, hogy

Rétvári egy idő után letiltotta a poszt alatti kommentelés lehetőségét.

Pedig lett volna mire válaszolnia, mutatunk néhány kommentet a sok közül:

El sem tudom mondani, hogy mennyire dühítő ilyeneket olvasni. Az iskolák helyzete tragikus, a pedagógusok fizetése lealacsonyítóan kevés, óriási a tanárhiány és igenis sokkal kevesebb figyelem jut a gyerekekre. Döbbenetes számomra ez a politikusi lila köd.

…az emberek többsége nem a narancsszínű ködben él, hanem a valóságban. Úgyhogy lehet itt a győzelmi jelentéseket harsogni, meg Lego-kockákkal bohóckodni, mi tudjuk, hogy hazudsz.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!