Kiderült: több százezer nyugdíjast megvezetett Orbán a beígért prémiummal

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Megint sikerült félrevezetnie a nyugdíjasokat Orbán Viktornak a vasárnap reggeli közrádiós interjújával. A miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy ha kedvező mértékű lesz a gazdasági növekedés, 50-56 ezer forint nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok még az év vége előtt. Orbán úgy fogalmazott:

“Most úgy látom, hogy egy 50-56 ezer forint az valószínű, de ha 7 százalékos növekedés lesz, akkor még jóval efölé is mehet az az egyszeri összeg, amit nyugdíjprémiumként oda tudunk adni még az év vége előtt a nyugdíjasoknak.”

Igen ám, csakhogy időközben kiderült, hogy a prémium összege a járandósággal lesz arányos, így a nyugdíjasok nem automatikusan fogják megkapni a beígért összeget. Erre Farkas András nyugdíjszakértő hívta fel a figyelmet az ATV Híradójában, aki elmondta: aki 80 ezer forintot vagy annál többet kap, az a lehető legnagyobb mértékű prémiumban részesül. Akinek viszont ennél kisebb a nyugdíja, például 60 ezer forint, annak arányosan csökkenni fog a nyugdíjprémiuma is. Ez azt jelenti, hogy egy ugyanilyen, 6 százalékos növekedésnél

már csak 37 500 forintra számíthat az illető.

A nyugdíjszakértő szerint az öregségi nyugdíjasok száma 2 millió 53 ezer fő, közülük 1 millió 800 ezren kapnak többet, mint 80 ezer forint, tehát körülbelül 200-220 ezer nyugdíjasnak kisebb a nyugdíja 80 ezer forintnál, így ők nem az Orbán által beharangozott összeget fogják kapni.

“Náluk kell ezt az arányosan kisebb összeget figyelembe venni, és természetesen ez a további több mint félmillió ember, az egyéb ellátásokban részesülők, ott is nagyon sokszor ezek az ellátások nem érik el a 80 ezer forintot”

– magyarázta a szakember.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!