Nehezen indul Orbán napja – Alapjaiban roppanna össze a rendszere ettől a tervtől!

Orbán rendszerének egyik mozgatórugója, hogy felügyelete alá hajtotta a médiumok jelentős részét, így megfosztva az embereket a sokszínű, korrekt tájékoztatástól.

Ezt a rendszert bontaná le Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselőjének terve, mely az Európai Médiahatóság létrehozását szorgalmazza!

A szocialista politikus megelégelte az Európai Bizottság döntéshozóinak “töketlenkedését”, és szerinte ideje végre tenni valamit a médiapluralizmus és ezzel a nyilvánosság, az információhoz való hozzáférés védelmében!

Vasárnapi nyílt levelében kiemeli, hogy már 2017-ben felhívta a brüsszeli döntéshozók figyelmét arra, hogy az európai közösség nem tud az egyik fontos alapértékének – vagyis a média sokszínűségének – maradéktalanul érvényt szerezni, sőt, “az Orbán-rezsimhez hasonló politikai huligánkodás a surranópályán ott rombolja ezt az intézményt, ahol tudja”.

Ujhelyi azt is megemlíti, hogy akkor a Bizottság még nem tervezte az általa javasolt Európai Médiahatóság létrehozását, most azonban egyre jobban látszik, hogy mozgolódnak az Európai Bizottságban,

és az érintett biztosok már arról beszélnek, hogy jövő évben végleges formát ölthet az európai sajtószabadságról szóló új jogszabály.

Az MSZP EP-képviselője azonban ennél is továbbmenne:

szerinte létre kell hozni egy olyan hatóságot, amely felügyeli, vigyázza és kontrollálja a médiaszabadság, illetve a média sokszínűségének meglétét a tagállamokban.

Ennek létrejöttéért pedig újabb levelet írt az Európai Bizottság illetékes biztosának, rámutatva a 2017 óta történt, újabb, súlyos médiaszabadság elleni támadásokra és a Bizottság tehetetlenségére.

Az pedig biztató jel, hogy az Európai Bizottság legutóbbi jogállamisági jelentése pontos és világos megállapításokat tett: eszerint a médiapluralizmus Magyarországon veszélyben van, így már Brüsszelben is látják, mekkora szükség lenne egy egységes médiaszabadságot felügyelő szervre.

“Csak egyetlen példa, hogy mivel a sajtóban a legnagyobb hirdető jelenleg az állam (a teljes reklámbevétel több mint egyharmada közpénzből finanszírozott kormányzati hirdetés), így az állami hirdetések elosztása egyértelműen közvetett politikai befolyás gyakorlására szolgál. A Fidesz eddig csak legyintett a jogállamiságra, mondván a „brüsszeli bugrisok” úgy sem csinálnak semmit, addig dagonyázunk, ameddig lehet. Hát, sziauram, nem lehet.

Ha késve is, ha lassan is, de az európai közösség végre a sarkára áll. A fideszes műanyag-arisztokrácia, a médiabábok és a politikai ficsúrok ideje pedig lejárt.”

– írja nyílt levelében Ujhelyi István.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!