Tízezrek osztják egy németországi magyar döbbenetes posztját: “Lehet tapsolni Orbánnak”

Harmincezernél is többen osztották meg annak a németországi magyarnak a Facebookra feltöltött fotóját, aki elképesztő dolgot tapasztalt Németországban. A Türingiában élő Selmeczi László párját valaki azzal kereste meg, hogy ha mennek haza, vigyenek már egy kis étolajat, mert otthon megszaladt az ára.

Mindannyian hozzászoktunk már, hogy országonként különböző árakon juthatunk hozzá bizonyos termékekhez. Szinte közhelyként kezeljük, hogy bár Magyarországon alacsonyabbak a bérek, legalább nem olyan drágák a termékek, mint nyugaton. Ezt ellensúlyozza, hogy nyugaton ugyanakkor többet keresnek az emberek, így többet is engedhetnek meg maguknak.

Így gondolhatta Selmeczi is, ezért aztán hidegzuhanyként érte, amikor feltűnt neki, hogy egy Magyarországról származó étolajat a hazai 600 forint helyett

majdnem feleannyiért, 340 forintért tud megvásárolni Németországban.

Nemhogy nem olcsóbb tehát a termék Magyarországon, de hiába alacsonyabbak a bérek, még drágábban is lehet hozzájutni, mint a sokkal magasabb színvonalon élő Németországon.

Ki is akadtak Selmeczi posztján a kommentelők: százak küldték el melegebb éghajlatokra Orbán Viktort, valamint Szijjártó Pétert, akiket többen felszólítottak arra, hogy azonnal tegyenek valamit a felháborító gyakorlat ellen.

Selmeczi is keresetlen stílussal azt írta:

“Itt 0,99 euròcent 1 liter!!
Kb 340 FORINT!!!
Ès ami a lènyeg!!!
MAGYAR !!!!!!!!
Vagyis megèri a cègnek utaztatni 800 kilòmètert,olcsòbban adni mint otthon mèg így is!!!??
Tedd fel a kèrdèst magadnak,hogy…
Mennyire vagy àtbaszva,lehùzva!?
Azt lehet Orbàn Viktornak tapsikolni,meg a jachtozòs Szijjàrtò külügyminiszter Petike faszàt szopkodni az összes fideszes tolvaj gecivel együtt!”

A szóban forgó étolajat egyébként a Bunge Zrt. gyártja, ami itthon két közismert napraforgóolajat dob piacra. Utóbbiak 600-800 forint között mozognak hazánkban, de egy kevésbé márkás étolajat sem kapunk meg 500 forint alatt. Bár a férfi által posztolt étolaj akciós áron volt 350 forint, normál áron így is 492 forintért kapható Németországban.

A Blikk is kiszúrta Selmeczi posztját, az eset kapcsán megkereste Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, aki elmondta: az árkülönbségeknek többféle oka lehet. Az egyik az áfakulcs különbözősége, ami idehaza 27, míg Németországban 19, az Egyesült Királyságban pedig 20 százalék.

“Sok függ még attól, milyen típusú boltban vásároljuk a terméket, illetve, hogy milyen árfolyamon számoljuk át. Az áruforgalomban az eladás-vételi árfolyamban is van különbség. A KSH adatai szerint idén ötödével drágább hazánkban az étolaj, mint egy éve, mert nemzetközi szinten hiány van alapvető élelmiszerekből. Egy kiugróan olcsóbb terméknél elképzelhető az is, hogy az korábbi beszerzés”

– fejtette ki a lapnak a szakértő.

Az eredeti posztot itt tudják megtekinteni:

(Propeller / Blikk nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!