Ami kimaradt az Orbán-interjúból: itt van, mit hallgatott el a Fox News elől

Mint beszámoltunk róla: Magyarországra látogatott a héten Tucker Carlson, a Fox News összeesküvés-elméletekről és rasszista/xenofób uszításairól elhíresült műsorvezetője. A szélsőjobboldali tévés Orbán Viktorral is találkozott, akivel interjút készített a Karmelita kolostor könyvtárában.

A magyar idő szerint péntek hajnalban levetített interjúban Orbán az amerikai szélsőjobb kedvenc sztártémáiról, a bevándorlás-ellenességről, a multikulturális társadalom veszélyeiről, és a sorosista nemzetközi baloldal támadásairól beszélt.

Mindennél beszédesebb azonban, amit kihagyott az interjúból: a szavakban a gyermekek védelmét célzó, valójában homofób kampányról, melynek kapcsán a közelmúltban egy öt kérdéses országos népszavazást is indított, Orbán egyáltalán nem beszélt. A téma látványos kerülgetése/mellőzése, és a nyugati szélsőjobboldalon szalonképesebb bevándorlási tematika felmelegítése is jelzi: Orbán is tudja,

ezúttal olyan témára húzza fel a választási kampányát, ami az eddigi feltétlen szövetségesei, nyugati hívei körében sem számít vállalhatónak.

Az aktuálpolitikai üzenetek kihagyásával az a furcsa helyzet állt elő, mintha az interjút nem is most, 2021 nyarán, hanem 2017-ben készítették volna, sem a koronavírus-járványról, vagy annak gazdasági következményeiről, sem a Fidesz aktuális gyűlöletkampányáról nem beszélt Orbán, csak több évvel ezelőtti kommunikációs kampánypontokat ismételgetett.

Előadta például a Fidesz eddigi talán egyik legnagyobb/legabszurdabb hazugságát: a muszlimokkal való “keveredés” kapcsán beszélt arról, hogy a nyugati országok “határozottan azt vallják, hogy ha különböző közösségeket – akár nagyszámú muszlim közösségeket – és az ország eredeti lakóit – mondjuk keresztény közösségeket – összekeverik egymással, akkor annak a kimenetele jó lesz”.

Orbán szerint nincs arra válasz, hogy ez jó vagy rossz-e, de szerinte nagyon kockázatos, és minden ország eldöntheti, hogy akarja ezt.

„Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy nem vállaljuk ezt a kockázatot. Ezért támadják annyira keményen Magyarországot, és ezért olyan rossz a személyes reputációm. Úgy kezelnek, mintha én lennék az Európai Unió fekete báránya”

– magyarázta, majd ledobta a Fidesz hazugság-atombombáját: szerinte nem zárható ki, hogy ha a jövőben egy újabb migrációs hullám alakul majd ki Európában,

“akkor most nem a Közel-Keletről érkeznek majd a bevándorlók az EU-ba, hanem a kontinensen belül lesz majd vándorlás nyugatról keletre. A bevándorlók pedig azok a nyugat-európai keresztények és konzervatívok lesznek, akik a konzervatív vezetésű kelet-európai országokban akarnak majd jobb otthont találni.”

Orbán szerint már most számos olyan keresztény és konzervatív család van, amely úgy gondolja, hogy Nyugat-Európa nem eléggé biztonságos, a jövő túl bizonytalan, a közbiztonság nem biztosított, és az országaik ideológiai iránya, illetve alapvető értékei nem az ő szájízük szerint változik, és ezért alternatív lakóhelyek után néznek. Ilyen hely Orbán szerint Magyarország is. Hogy miért menekülne bárki is a szabad jogállami demokráciákból, ahol magasak a bérek, színvonalas az egészségügy és közoktatás, a keleti illiberális Magyarországra, ahol friss hírek szerint orvoshiány miatt leállt az egyik legfontosabb centrumkórház sürgősségi ellátása, azt nem fejtette ki.

Reagált helyette Joe Biden amerikai elnök tavaly év végi kijelentésére, aki “gengszternek”, “gazfickónak” nevezte Orbánt az egyik lakossági fórumán. Orbán erre azt mondta:

“A reakció az ilyesféle véleményekre itt Magyarországon nem igazán udvarias. Mégis ki ez az ember, hogy ilyeneket mond? Aztán azt mondjuk, hogy oké, ő az Egyesült Államok elnöke, mégiscsak komolyan kéne vennünk. De akkor is. Valaki, aki nem beszéli a nyelvünket, akinek nagyon korlátozott a tudása Magyarországról, aki egyértelműen nem ért meg minket, és ilyen véleményeket mond? Ez egy személyes sértés az összes magyar számára.”

Hogy ez valóban így van-e, az erősen kétséges, de Orbán szokásához híven nem akadt fenn azon, hogy ő és a Fidesz nem egyenlő Magyarországgal, az interjúban több ponton is magával azonosította az országot.

Volt egy árulkodó momentuma is azonban az interjúnak, ami némiképp érintette az aktuálpolitikai eseményeket is, és egyben rámutatott arra, hogy mennyire tart Orbán a 11 éve először megvalósuló teljes ellenzéki összefogástól. Amikor az összefogásról beszélt, Orbán távolról sem hasonlított arra a magabiztosan sorosozó Orbánra, akit a 18-as választási kampányból ismerhettünk, sokkal inkább egy olyan politikus benyomását keltette, aki nagyon is tisztában van vele, hogy a jövő évi választást könnyen elbukhatja.

Úgy fogalmazott: ha néhány éve megkérdezték volna, megtörténhet-e, hogy az “exkommunista politikai erők és az antiszemita jobboldal” összefog a “nyugatorientált, Izrael- és Amerika-párti” kormány ellen, akkor azt válaszolta volna, hogy nem, ez elképzelhetetlen. Nem lepte meg ugyanakkor, hogy a “hataloméhes” ellenzék széles koalíciót formált a kormánya ellen, hogy minél hamarabb megszerezhessék a hatalmat. A választási vereséget előre magyarázva kifejtette: tart attól, hogy külföldi erők be fognak avatkozni a jövő évi választásokba.

“Ez meg fog történni. Nem tartunk tőle, fel vagyunk rá készülve. A nemzetközi baloldal nyilvánvalóan mindent meg fog tenni, amit csak tud – talán még többet is –, hogy kormányváltás legyen Magyarországon”

– riogatott a miniszterelnök, azt sem tartva kizártnak, hogy maga a Biden-kormányzat lesz az, aki megpróbálja megdönteni a szélsőjobboldali kormánykoalícióját.

Itt nézhető vissza a teljes interjú:

(Telex nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!